A világ legolcsóbb Michelin-csillagos ételét pár száz forintért megkóstolhatod

micheliné4
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha Michelin-csillagos étteremben szeretnél enni, nem feltétlenül kell a pénztárcád mélyére nézned, a világ legolcsóbb díjazott étele egy utcai kifőzdében készül.

A Michelin-csillagról mindenkinek egy elegáns, puccos étterem jut az eszébe, ahol annyiba kerül a menü, mint a havi lakbér, pedig erről szó sincs. Nem kell hónapokig spórolnod, hogy megkóstolj egy Michelin-csillagos ételt, egyes országokban fillérekért juthatsz hozzájuk.  

Michelin-csillagot, amely valójában egy hatszirmú virág, csak a legnívósabbak helyek kaphatnak, de messze nem csak a klasszikus értelemben vett éttermek. 5 dolgot bírál a zsűri egy hely esetében: a használt alapanyagok minőségét, az ízeket és a konyhatechnológiát, a séf személyét, az ár-érték arányt és azt, hogy mennyire kiegyensúlyozott a színvonal. A Michelin-csillag történetéről és az elismerés elnevezéséről itt írtunk korábban, érdemes elolvasni. 

600 forintba kerül a legolcsóbb Michelin-csillagos étel

A világ legolcsóbb Michelin-csillagos étterme Szingapúr kínai negyedében, a városközpont szomszédságában található. Az üzletet Chan Hong Meng nyitotta meg 2009-ben, Liao Fan Soya Sauce Chicken Rice & Noodle néven. Valójában egy kifőzdéről, azon belül is egy kis nyitott standról van szó, egy aranyos kis bódéban árulják a Michelin-csillaggal jutalmazott ételt.

micheliné3

Fotó: picture alliance/Getty Images

A díjazott étel 2,20 dollárba, vagyis 600 forintba kerül, és nem más, mint szójaszószos csirke rizzsel kínálva. Ezzel az árral nemcsak a világ legolcsóbb Michelin-csillagos étele, hanem az első olyan standban árult fogás is, amely ilyen elismerést kapott. Aki szeretne, egész szójaszószos csirkét is vehet, az 16 dollárba kerül.

A kifőzde az utcai árusok központjában, a Chinatown Complex Market & Food Centre-ben található 220 másik szabadtéri, nyitott standdal együtt. Ez a központ a városi kultúra szerves részét képezi, több mint 100 ilyen center található Szingapúrban, az a közös bennük, hogy elérhető áron kínálnak minőségi ázsiai ételeket. 

micheliné2

Fotó:  Sascha Steinbach/Getty Images

Mára franchise-zá nőtte ki magát

Chan Hong Meng nem csak a hely alapítója, a séf is egyben, azt szeretné bebizonyítani, hogy egyszerű alapanyagokból és technikával, elérhető áron is lehet jót főzni. 15 éves korában abbahagyta az iskolát és dolgozni ment, egy hongkongi séf keze alá dolgozott, akkor fejlesztette ki a szójaszószos csirke receptjét. A kifőzdét 2009-ben nyitotta meg és 2016-ban került fel a Guide Michelin listájára, azóta minden évben megkapja az elismerést.

A sikeren felbuzdulva a Hersing Culinary-val karöltve új, beülős helyet nyitott Szingapúrban, ahol már más fogásokat is kínálnak. A híres szójás csirke franchis-zá nőtte ki magát: ma már 6 országban kapható.

Az egyszerűség kedvéért a kifőzde nevét Hawker Chanre változtatták. Chan séf mindennap korán reggel kel, hogy legyen ideje elkészíteni a pácot, ekkor alakítja ki az ízeket is, illetve elkezdi párolni az alapanyagokat, hogy a kiszolgálás gyorsan menjen, ne kelljen várakozni. Ő főz és tálal, a személyzet pedig intézi a rendelést és a fizetést, illetve csomagolják az ételt.

A Hakwer Chanben akár 80 egész csirkét is eladnak egy nap, amely körülbelül 600 adagnak felel meg - olvasható az Insider oldalán.

Az emberek akár órákat is képesek várni, hogy megkóstolják a Michelin-csillagos ételt, azonban erre a legtöbbször nincs szükség, nagyon gyorsan halad a sor, a rendeléstől számítva nagyjából 20 másodpercen belül kézhez kapod a csirkét.

És milyen is pontosan a szójaszószos csirke?

A csirkét 10-féle különböző fűszerrel és szójaszósszal pácolják, majd párolják. Akik kóstolták, azok szerint a hús elképesztően puha és omlós, a szósz pedig gazdag, összetett ízvilágú. A rizs olajos, de nem túl zsíros, a chili pedig csíp, de nem túl erős, éppen annyira pikáns és savanykás, hogy tökéletes legyen a harmónia.

Cover: picture alliance/Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon