Füstölt kolbász, csoki, keksz és még 7 élelmiszer, ami a lejárat után is fogyasztható

écover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az élelmiszerek csomagolásán fel van tüntetve, meddig fogyaszthatóak, a szavatossági idő annyit jelent, hogy meddig őrzi meg a termék az eredeti minőségét.

A lejárati idő nem egyenlő azzal, hogy az áru megromlik. Vannak bizonyos élelmiszerek, amelyek utána is felhasználhatóak, kár lenne a kukába dobni őket.

Nincs idő mindennap vásárolni, ezért, aki csak teheti, igyekszik jól telepakolni a hűtőt és kamrát. Ekkor azonban könnyen előfordulhat, hogy az ember nem veszi figyelembe a megvásárolt élelmiszerek lejárati dátumát, így amikor szembetalálkozik a jégszekrényben megbújt joghurttal, amelyről teljesen megfeledkezett, a csomagolás szerint pedig 1 napja lejárt, megy is a kukába. Ha még nem volt felbontva a tejtermék, ellenőrizd le a minőségét, szagold meg, esetleg kóstolj bele. Bár a csomagolás szerint már nem fogyasztható, általában 1-2 nappal a lejárta után múlva még élvezhető az íze.

Hogy elkerüld az élelmiszer-pazarlást, a vásárlásnál mindig nézd meg a csomagoláson feltüntetett lejárati időt. Az élelmiszereket mindig megfelelően tárold, a rád maradt kenyeret tedd hűtőbe, nem kell másnap a kukába dobni. Fő az egészség, ezért, ha a maradék élelmiszer penészes, kellemetlen szagú, ne kísérletezz vele, kukában a helye.

éct1

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után még jóízűen el lehet fogyasztani egyes termékeket. Amerikában pár évvel ezelőtt nyílt egy olyan bolt, amely lejárt - nem romlott - élelmiszereket árul szegényeknek. Ennek olyan nagy sikere lett, hogy Angliában is nyílt egy ilyen üzlet, ezzel támasztották alá azt, hogy nem kell mindent a szemétbe hajítani, mert a csomagolása szerint már nem jó. Mindig vizsgáld meg a terméket, tojás esetében alkalmazz vízpróbát a frissességet illetően, légy tudatos!

Mutatjuk, melyek azok az élelmiszerek, amelyek a lejárati idő után veszítenek a minőségükből, de ettől még nyugodtan el lehet őket fogyasztani, nem károsak az egészségre.

Tejtermékek

Nagyon kényes alapanyagok, a tárolásukra figyelni kell. Azonban a joghurtokat, a pasztörizált tejtermékeket és a sajtokat nem érdemes 1-2 nappal a lejárati idő után a kukába dobni, mert könnyen előfordulhat, hogy még jók: szagold meg, kóstolj, a savanyú zamat árulkodik majd arról, ha már nem szabad elfogyasztani.

éct2

Füstölt kolbász és sonka

A hústermékekkel különösen óvatosnak kell lenni, figyelembe kell venni a csomagolásukon feltüntetett lejárati időt, oda kell figyelni a megfelelő tárolásra. Ha azonban vidéken nő fel az ember, ahol a padláson a saját készítésű sonkák és kolbászok lapulnak, tisztában van vele, hogy ezek a finomságok sokkal tovább bírják a füstölésnek köszönhetően. A kolbászon még a penész sem jelent feltétlenül gondot.  

Saláták és gyümölcsök

Vásárlás után a salátafejeket vagy salátakeverékeket hűtőben kell tárolni. Bár a lejárati idejük szerint gyorsan mehetnek a kukába, ne eszerint mondj felettük ítéletet. Vizsgáld át, ha csak kicsit összeesett, nem olyan kívánatos, az még nem jelenti azt, hogy ne lenne fogyasztható. Ha még nincs rajta penész és nem keserűek a levelek, mosd át őket hideg vízzel és nyugodtan használd fel. A gyümölcsöket is érdemes hűtőben tárolni, sokkal tovább megőrzik a frissességüket, de ha megpuhulnak, akkor se dobd ki őket, turmixolva még el lehet őket fogyasztani.

éct3

Fagyasztott zöldségek

Megbújik a jégszekrény polcain pár zacskó fagyasztott zöldség, amelyek a csomagolás szerint lejártak? Lejárat után pár napig még felhasználhatóak, de csak főve, szükségük van a hőkezelésre, turmixba már ne tedd őket!

Csoki

A lejárati idő után kiül a csokira a kakaóvaj, de ettől még semmi baja sincs, nyugodtan el lehet majszolni, csak már látványra nem lesz olyan szép. A csomagoláson feltüntetett lejárati idő épp ezért becsapós, valójában még néhány hónapig meg lehet enni, csak az élvezeti értékéből veszít.

éct4

Lekvár

Megfelelően tárolva, bontatlanul, a lejárati idő után akár hónapok múlva is fogyasztható. Ha azonban felbontod, tedd hűtőbe, pár napon belül fogyaszd el: bízz az érzékeidben, szagold és kóstold meg, hogy valóban kukában van-e a helye.

Keksz és chips

A lejárati idő után még hetek múlva is lehet belőlük enni, igaz, a textúrájuk már nem lesz az igazi, megpuhulnak.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük