![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mi minden készülhet levendulából? Szörp, tea és lekvár alapanyaga is lehet
![lcover](https://kep.index.hu/1/0/4421/44214/442149/44214980_3373604_05868562b6ecd64f072ff73c290a0862_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az illatos, nyugtató hatású növény a konyhában is felhasználható, épp ezért, amíg lehet, szedd és élvezd a levendulát.
A levendula sokoldalú virág, tekinthető dísz-, gyógy- és fűszernövénynek is. A régi időkben csak a középkori kolostorkertekben volt ismert a levendula, majd az 1920-as években Bittera Gyula telepítette Magyarországra az első ültetvényeket.
Az aromás növényről a legrégebbi feljegyzés az ókori Egyiptomból származik, a levendulaolajat mumifikálás során használták. A görögök a kellemes illata miatt rajongtak a növényért, fürdővízhez adták, szentül hitték, hogy a levendula a testet és lelket egyaránt tisztítja.
![lct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4421/44215/442150/44215080_dbe9d1b8ba64ba2a8d530afe9de0e8cc_wm.jpg)
A levendula egyik legismertebb pozitív tulajdonsága, hogy illata nyugalmat és általános jóérzést biztosít, segít a stressz és a szorongás elleni küzdelemben, valamint alvásproblémáknál is be lehet vetni. A pompás növény számos külső és belső probléma esetén segíthet, de mivel fűszernövény is, a konyhában is érdemes felfedezni.
Húsételeknél is ki lehet próbálni
A konyhai használatáról szinte mindenkinek a nyári hűsítő italok jutnak először az eszébe. A levendulából készült szörpöt bele lehet csempészni limonádéba, alkoholos italokba, de a virág nyugtató gyógytea formájában is kipróbálható, lekváralapanyagnak is tökéletes, de ennyivel nem ér véget a szerepe a gasztronómiában.
A levendula friss ágait húsételek ízesítésénél is ki lehet próbálni, csirkéhez és bárányhúshoz is remekül illik. A növény mellé más aromás, friss ízesítők is kerülhetnek, ilyen a kakukkfű vagy a rozmaring, mindkettő remekül párosítható a levendulával.
![lct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4421/44215/442150/44215084_d90afb2682b89de83b6153004e54a50f_wm.jpg)
Ha nem vagy húsevő, akkor burgonyát forgass össze rozmaring és levendula keverékével, majd told a sütőbe és süsd pirosra. Az így készült krumpli egyszerű, mégis semmihez nem fogható különleges ízzel bír.
A levendulának nem csak az illata erőteljes, zamata is, épp ezért óvatosan bánj vele. Ha különlegesebb krémlevest készítenél, bátran próbáld ki, de sajttálat is feldobhatsz a növény ízével.
![lct5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4421/44215/442150/44215088_5b12d11c087c8ab909bf70f040bab603_wm.jpg)
A növény desszertekben is kipróbálható, szirup formájában fagyira vagy palacsintára csorgatva kihagyhatatlan, de csokitortába is belerejtheted különleges zamatát. Ha szereted az édességeket, akkor bolondítsd meg vele a crème brûlée-t, de kedvenc nyári, házi készítésű lekvárodat is ízesítheted vele. Frissen szedve vagy szárítottan a növény palacsinta-, muffin- vagy kekszmasszában is elfér, határt csak a fantáziád szab.
Mikor és hol szedjük?
Vásárolni egyszerűbb, de ha lehetőséged engedi, mindenképp szedd magad a növényt. A levendulavirágzatot a teljes kinyílás előtt szedjük június közepétől július végéig. A gyűjtést a kora reggeli órákban ajánlott végezni, a virágok illóolaj-tartalma ekkor a legmagasabb. A begyűjtött levendulát szedés után azonnal használd fel, főzz belőle szörpöt, vagy csokorba kötve árnyékos helyen szárítsd meg. A megszáradt virágokat morzsold le a szárról, majd helyezd légmentesen záródó üvegbe, zacskóba, dobozba. A szárított kincset száraz, sötét helyen tárold, így 2-3 évig is tárolhatod a növényt.
Fotók: Getty Images