Mi minden készülhet levendulából? Szörp, tea és lekvár alapanyaga is lehet

lcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az illatos, nyugtató hatású növény a konyhában is felhasználható, épp ezért, amíg lehet, szedd és élvezd a levendulát.

A levendula sokoldalú virág, tekinthető dísz-, gyógy- és fűszernövénynek is. A régi időkben csak a középkori kolostorkertekben volt ismert a levendula, majd az 1920-as években Bittera Gyula telepítette Magyarországra az első ültetvényeket.

Az aromás növényről a legrégebbi feljegyzés az ókori Egyiptomból származik, a levendulaolajat mumifikálás során használták. A görögök a kellemes illata miatt rajongtak a növényért, fürdővízhez adták, szentül hitték, hogy a levendula a testet és lelket egyaránt tisztítja. 

A levendula egyik legismertebb pozitív tulajdonsága, hogy illata nyugalmat és általános jóérzést biztosít, segít a stressz és a szorongás elleni küzdelemben, valamint alvásproblémáknál is be lehet vetni. A pompás növény számos külső és belső probléma esetén segíthet, de mivel fűszernövény is, a konyhában is érdemes felfedezni.

Húsételeknél is ki lehet próbálni

A konyhai használatáról szinte mindenkinek a nyári hűsítő italok jutnak először az eszébe. A levendulából készült szörpöt bele lehet csempészni limonádéba, alkoholos italokba, de a virág nyugtató gyógytea formájában is kipróbálható, lekváralapanyagnak is tökéletes, de ennyivel nem ér véget a szerepe a gasztronómiában.

A levendula friss ágait húsételek ízesítésénél is ki lehet próbálni, csirkéhez és bárányhúshoz is remekül illik. A növény mellé más aromás, friss ízesítők is kerülhetnek, ilyen a kakukkfű vagy a rozmaring, mindkettő remekül párosítható a levendulával.

Ha nem vagy húsevő, akkor burgonyát forgass össze rozmaring és levendula keverékével, majd told a sütőbe és süsd pirosra. Az így készült krumpli egyszerű, mégis semmihez nem fogható különleges ízzel bír.

A levendulának nem csak az illata erőteljes, zamata is, épp ezért óvatosan bánj vele. Ha különlegesebb krémlevest készítenél, bátran próbáld ki, de sajttálat is feldobhatsz a növény ízével.

A növény desszertekben is kipróbálható, szirup formájában fagyira vagy palacsintára csorgatva kihagyhatatlan, de csokitortába is belerejtheted különleges zamatát. Ha szereted az édességeket, akkor bolondítsd meg vele a crème brûlée-t, de kedvenc nyári, házi készítésű lekvárodat is ízesítheted vele. Frissen szedve vagy szárítottan a növény palacsinta-, muffin- vagy kekszmasszában is elfér, határt csak a fantáziád szab.

Mikor és hol szedjük?

Vásárolni egyszerűbb, de ha lehetőséged engedi, mindenképp szedd magad a növényt. A levendulavirágzatot a teljes kinyílás előtt szedjük június közepétől július végéig. A gyűjtést a kora reggeli órákban ajánlott végezni, a virágok illóolaj-tartalma ekkor a legmagasabb. A begyűjtött levendulát szedés után azonnal használd fel, főzz belőle szörpöt, vagy csokorba kötve árnyékos helyen szárítsd meg. A megszáradt virágokat morzsold le a szárról, majd helyezd légmentesen záródó üvegbe, zacskóba, dobozba. A szárított kincset száraz, sötét helyen tárold, így 2-3 évig is tárolhatod a növényt.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük