Ezért tisztítsd gyakran a mosókefét – Rengeteg baktérium telepszik meg rajta

mosókefe1 cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mosogatáshoz a szivacs mellett érdemes egy mosókefét is beszerezned, amivel üvegeket, mélyebb poharakat és nehezebben hozzáférhető helyeket tudsz tisztára sikálni.

Vannak olyan edények és poharak, amelyeket érdemes kézzel mosni. Ilyenek a különleges formájú darabok, illetve azok az edények, amelyeket nem lehet mosogatógépben tisztítani. A mosókefének nagyon jó hasznát veheted, mert olyan részeket is alaposan ki tudsz vele súrolni, ahova a szivacs nem ér el. Ráadásul a szivacs sokszor a baktériumok melegágya, nem véletlen, hogy érdemes gyakran lecserélni.  

Nem csak a szivacsok, a konyharuhák is a baktériumok melegágyai. Bár legtöbbször csak a tiszta edényeket, poharakat törölgeted át velük, az állandó nedves környezet kedvez a kórokozóknak, emiatt kétnaponta érdemes tisztát elővenned, a használtat pedig ezzel a módszerrel kimosnod.

A kefék nagy előnye, hogy szintetikus sörtéik vannak, amelyeken a nedvesség sem tapad meg úgy, mint egy rongyon vagy szivacsban. Emiatt a baktériumok sem telepszenek meg rajta könnyen és kellemetlen szaguk sem lesz. Sokkal könnyebben tisztíthatók, mint a szivacsok.  

mosókefével mosogatás álló ok

A kefék tisztítása

Ha a kefe nem fanyelű és van mosogatógéped, akkor a legegyszerűbb megoldás, ha a kefét az edényekkel együtt beteszed a gépbe és hagyod, hogy az tegye a dolgát. Csak helyezd a kefét a felső állványra a sörtés végével felfelé, majd futtass le egy programot, amelyben szárítás is van. 

Ha fából van a nyele vagy nincs mosogatógéped, akkor sincs ok aggodalomra. Miután az esetleges ételmaradékokat eltávolítottad róla, áztasd a kefét a sörtés végével desztillált fehér ecet és egy kevés mosogatószer keverékébe. Egy órás áztatás után a kefe biztosan tiszta és baktériummentes lesz.

mosókefe tartóban álló ok

Így tisztítsd meg a mosókefét lépésről lépésre

Mire van szükséged hozzá?

Villa (opcionális), nagy műanyag pohár vagy edény, 1 csésze desztillált fehér ecet, mosogatószer és tiszta törülköző.

A folyamat

Távolítsd el az ételmaradványok nagy részét róla, majd tartsd a kefét folyó víz alá, amíg a többi is leázik. Ha szükséges, egy villával le tudod szedni a ragaszkodóbb darabokat. Készítsd el az oldatot: önts ecetet egy tálba, adj hozzá egy csepp mosogatószert, majd tedd a kefét a sörtés végével lefelé az oldatba. Kicsit kavargasd meg vele a folyadékot. Hagyd ázni legalább egy órán át. Ha kivetted, alaposan öblítsd le a kefét meleg víz alatt, majd jól rázd le róla a felesleges vizet. Hagyd megszáradni úgy, hogy ráfekteted egy tiszta konyharuhára, vagy akaszd fel valahova, ahol jól le tud csepegni róla a víz. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük