Szűz vagy extra szűz olívaolaj? Nem mindegy, melyik fajta milyen ételbe kerül

olívaolaj cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Egyre többet használunk olívaolajat, de tudjuk, mi a különbség a szűz és az extra szűz között?

Az olívaolajat az olívabogyók préseléséből nyerik, a bogyókból különféle minőségű olajat készítenek. A minőség és a készítési eljárás szempontjából többféle típusú olívaolajat különböztetünk meg: szűz, extra szűz olívaolajat, a lampante olajat és a sansa/pomace/orujo olajat. A különböző típusú olajak kinyerése és finomítása mind másképp történik a szüreteléstől egészen az olajsajtolóig. 

A szűz és az extra szűz olívaolaj közti különbség

Az extra szűz olívaolaj a legértékesebb, hiszen mechanikusan és nem vegyi úton állítják elő. Az egyik feltétel, hogy nem szabad 24 óránál tovább várni a szüretelés után, hanem el kell kezdeni sajtolni a bogyókat, különben beindul az erjedés, ami a savtartalmat is befolyásolja. Ugyanis az extra szűz olívaolajban a savtartalom nem haladhatja meg a 0,8 százalékot. Az extra szűz megnevezés a kinyerési módra és az összetételre vonatkozik, de minőségi garanciát nem jelent. 

A szűz olívaolaj ugyanolyan módon készül, mint az extra szűz, csak a szüretelés és a sajtolás során nem olyan szigorúak a feltételek, így a savtartalom is magasabb. A savtartalma maximum 2 százalék lehet, így kevésbé egészséges, mint az extra szűz. Az íze sem olyan karakteres. 

olívasaláta belső

Az olívaolaj használata

Az olívaolajat többféle módon használhatjuk: hidegen, például tartósítani vagy salátaöntetnek, de forrósíthatjuk is, süthetünk vele. A kozmetikai ipar is használja, hiszen tele van A- és E-vitaminnal, béta-karotinnal és zsírsavakkal. 

Sütéshez-főzéshez olcsóbb és semlegesebb olívaolajat használjunk. Többször is felhasználható minőségi romlás nélkül, ráadásul magasabb hőmérsékleten van a füstképzési pontja, mint az általában sütéshez használt olajoknak. Túlmelegíteni az olívaolajat sem szabad, használat után pedig ugyanúgy le kell szűrni. Az extra szűz olívaolajban nem érdemes rántott húst sütni.

Az olívaolaj azon túl, hogy salátákhoz szinte kínálja magát, nagyon ízessé tud tenni már kész fogásokat, ha arra permetként, szinte fűszerként kerül, ezekben az esetekben az extra szűz a jobb választás. 

Vásárláskor válasszunk olyat, amely sötétebb színű üvegben van,  ez segít megőrizni a benne lévő antioxidánsokat a fénytől. Felbontás után próbáljuk meg egy hónapon belül felhasználni.

Az extra szűz olívaolaj előnyei

Az extra szűz olívaolajnak számos előnye van. A benne lévő antioxidánsok lassítják a bőr öregedését és megelőzik az érelmeszesedést. Az olajban lévő fitoszterolok csökkentik a rossz koleszterinszintet. Az extra szűz olívaolaj ezen kívül védi a májat, megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket, valamint segíti az emésztést. Mind a külső, mind a belső hatásai miatt az extra szűz olívaolaj szinte már csodaszer az egész test számára. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon