2020 már biztos, hogy a pét-nat éve lesz - Gyöngyözőbor ősi módszerrel erjesztve

szolo 02 foto Furmint Photo
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Alig várjuk, hogy vége legyen a munkanapnak és beüljünk egy étterembe, bárba vagy bárhová, ahol kicsit kikapcsolhatunk az egész éves hajtás után. Kezünkbe fogunk egy pohár habzóbort, de nem valami megszokottat, hanem a pét nat-ot.

Annyi mindent kóstoltunk már és szerettünk meg. Először a gyümölcsös kézműves söröket, utána a specialty kávékat, közben nagy divat lett a pezsgő, végül egyre több borász kísérletezett pét-nattal. Hogy mivel?

Ez az első hallásra furcsa szó valójában egy rövidítés, amely a pétillant naturelle kifejezésből ered. A pét-nat bár újdonságnak hathat, mégis idősebb, mint a pezsgő, tulajdonképpen az első palackozott habzóbornak tekinthető. Először négy éve hallhattunk róla, és most már elmondhatjuk, nem múló hóbort. Érdemes felvenni a kötelezően "megízlelendők" listájára. 

Hogyan készül? 

A pét -nat az úgynevezett methode ancestral (ősi módszer) szerint készül, vagyis azelőtt lepalackozzák, mielőtt az erjedés befejeződik - csak összehasonlításképp: a pezsgőnél az alapborban megtörténik az erjedés.

petnat

Kicsit tudományosabban: az erjedés során a szén-dioxid, amely a cukor alkohollá alakulásának mellékterméke, buborékok formájában a borban marad, és így is kerül bele az üvegbe. Már az opálosságán is látszik, hogy másképp készül, nem tiszta és átlátszó, hiszen nem tudják maradéktalanul leszűrni, csak ülepíteni, bár borásza válogatja, hogy mennyire szeretné rusztolusra készíteni az italt, vannak egészen tiszta pét-natok is. Magát a palackot koronazárral zárják le, amit söröskupaknak is nevezhetnénk. 

Nincs két egyforma

A pét-nat izgalma ennek is köszönhető. Miután a bor a palackban erjed, a borászok nem tudják ellenőrizni a végeredményt. Így biztosan nem kapunk két egyforma ízű pét-natot még akkor se, ha azonos fajtájú szőlőből, azonos időben, teljesen egyformán palackozták le. A pét-nat vörös, fehér és rosé változatban is készülhet. Az íze nem feltétlenül kifinomult, akár sörös, élesztős jegyeket is felfedezhetünk benne, jellemző rájuk a gyümölcsösség, a fajtajelleg viszont nem mindig érzékelhető.

petnat piros

A pét-natnál fennáll az a veszély, hogy nyitás után kirobban az üvegből, mert a pezsgővel ellentétben nem degorzsálják. Az üveget ilyenkor fagyasztófolyadékba mártják, így az üveg nyakához leülepedett seprő a borral együtt megfagy. Utána a rögzítőkupakot leveszik, és a fagyott dugó hangosan távozik. Ez az a művelet, amit a pét-natnál nem tesznek meg, ezért izgalmas, hogyan távozik palacknyitás után a folyadék, mert a túlnyomás miatt nagy erővel távozhat, éppen ezért van, aki víz alatt nyitja ki.

A pét-nat készítése igazi szerencsejáték: a borász nem tudhatja, hogy pontosan mikor a legjobb lepalackozni a bort, mikor lesz belőle megfelelő sav-cukor arányú ital. Ennek ellenére sokaknak tetszik ez a módszer és egyre többen kísérleteznek vele. 

Magyarországon is egyre több pincészet készít pét-natot, van, hogy ezek elérhetőek akár a Bortársaságnál is, vagy delikátboltokban, de sokszor csak a pincénél beszerezhetőek, mert kis tételben készülhet. Érdemes levadászni a Szóló Tokaj, a PANK, a Heimann Birtok palackjait, de a Planina Borháznál vagy Homoky Dorkánál is érdemes érdeklődni.

Fotó: Fehér Ági /Sóbors, Cover: Furmint Photo

Ezt is szeretjük