Négy szuper sajtos tészta négy ismert arctól – Van, aki karfiolt tesz a tésztához, míg más szalonnát
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A sajtos tészta az amerikaiak kedvenc tésztaétele, amit még egy gyerek is gond nélkül el tud készíteni. A sajtban gazdag ételnek ezer variációja van, az egyszerű mikrós verziótól a Gordon Ramsay-féle felturbózott változatig.
Mi is szeretjük a sajtos tésztát, épp ezért az oldalon is szerepet kapott már a kiadós finomság többféle változatban, hiszen ahány ház, annyi szokás. Ez a mondás az ismert séfekre is igaz, mert ezt az egyszerűnek tűnő ételt sem készítik ugyanúgy.
A cikkben négy receptet mutatunk be, négyféle sajtos tésztát négy séftől - ők, hogyan is készítik az amerikaiak kedvencét.
Gordon Ramsay zöldséggel gazdagítja
A híres séf sok helyen megfordult a világban, ismeri az alapanyagokat és nagyon helyén van az ízlése, sajtos tésztáját ugyan nem volt szerencsém kóstolni, de a receptjét érdemes kipróbálni, mindenki odáig lesz érte.
Ramsay egy fej karfiolt rózsáira szed, majd sós vízben puhára főzi. Főzés után a karfiol jeges vízbe kerül, hogy véletlenül se főjön tovább. A szakács a karfiol főzővizét nem önti ki, abba teszi a tésztát és puhára főzi. A karfiollal és kevés vajjal összekeveri, majd elkészíti a mártást, ami körbeöleli a tésztát.
A szakács besamelmártást készít, amibe mustár és cayenne-, illetve fekete bors kerül. A séf háromféle sajtot kever össze, ennek a felét a szószba keveri, majd beleforgatja a tésztás karfiolt, végül fog egy hőálló edényt, beleönti az egészet, a maradék sajthoz kakukkfüvet kever, rászórja a tésztára és sütőben aranybarnára süti. A Ramsay-féle sajtos tészta gazdagabb a karfioltól, intenzív aromák jellemzik, egyszerre ropogós és krémes.
Ree Drummond mustárt használ
Kedvenc bloggerem sajtos tésztájába mustárpor kerül. Miközben a tésztát főzi, készít egy fehérmártást, ami majdnem ugyanolyan, mint a besamel, annyiban tér el tőle, hogy a jól ismert fűszerezés helyett mustárpor kerül a szószba. Egy felvert tojást is a mártáshoz adagol, majd reszelt cheddarral gazdagítja, sóval, borssal fűszerezi. A tésztát belekeveri a sűrű mártásba, ezután hőálló tálba szedi, a tetejére rengeteg cheddar kerül, majd mehet is a sütőbe aranybarnára sülni.
Jeff Mauro sajtos tésztájában szalonna is roppan
A Food Network mindig jó kedélyű szakácsa rajong a sajtért és a szalonnáért, ezért az ő sajtos tésztájában pancetta roppan. A büszke chicagói séf kockára vágja a pancettát, majd saját zsírján lepirítja, ezután abban az edényben, amiben a szalonna pirult, készít egy fehérmártást, amibe chili és fokhagyma kerül. A mártásba háromféle sajtot főz bele, majd összekeveri a tésztával, hőálló edénybe önti, sajt helyett pedig szalonnakockákkal kerül a sütőbe röpke 10-15 percre. Mauro sajtos tésztája brutálisan laktató és eszméletlenül finom, a szalonna nagyon jól illik bele.
Rihanna sajtos tésztája nagyon pikáns
A tökéletes alakkal megáldott barbadosi énekesnő, Rihanna nem veti meg a finom falatokat, ha arról van szó, bármikor összedob egy sajtos tésztát. Méghozzá nem is akármilyet. Mivel szereti a tüzes ízeket, így a sajtos tésztájában bőven van alapanyag, ami csíp.
Az énekesnő először is kifőzi a tésztát, majd a főtt tésztához reszelt hagyma, újhagyma és csípős chilipaprika kerül, ezeket az alapanyagokat jól összekeveri. Ezután mustár és ketchup, só, bors és sajt kerül a tésztára, ennek teljesen rá kell olvadnia. Ha ráolvadt, leveszi a tűzhelyről és friss újhagymával megszórva kínálja.
Fotók: Getty Images