Minden, amit a spárgáról tudni kell – Kedvenc zöldségünk miatt vártuk a tavaszt

spárga cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mai napig sokan azt hiszik, hogy ünnepi étel, pedig szezonban teljesen megfizethető zöldség és nagyon könnyű az elkészítése.

Zöld és fehér csokorban árulják, és bár viszonylag rövid a szezonja, nagyon egészséges és változatosan elkészíthető - ez a spárga. Elképesztően egyszerű a felhasználása, de még nyersen is fogyasztható. A legismertebb típus a fehér és a zöld spárga, de létezik lila színben is, ezt hasonlóan kell elkészíteni, mint a fehéret. Az igazi szezon májustól június végéig tart, de áprilisban is lehet már kapni szép és megfizethető árú zöldségeket. 

Spárgának nevezzük a növény megvastagodott, zsenge hajtását, ezt főzzük, sütjük vagy pároljuk. A zöldség nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is, enyhe vízhajtó hatása van. A legnagyobb része víz, alacsony szénhidrát- és zsírtartalmú, így a kalóriatartalma is egészen minimális. Van benne viszont rost, vitamin és ásványi anyag, magas a káliumtartalma, nem beszélve a benne lévő vasról és magnéziumról. Mindkét fajta legjobb része a csúcsa, amit még nyersen is lehet enni. A sípalakú zöldség legfinomabb része a feje. 

fehérspárga

Zöld és fehér spárga

A legtöbben a föld alatt növő fehér spárgát ismerik, ebből leggyakrabban krémleves készül, vagy besamelmártással öntik le, úgy kerül a tepsibe. Ha a fehér fajtát nem hámozzuk meg megfelelően, akkor könnyen fás maradhat, emiatt ódzkodnak sokan a spárgától. A fehér spárgát tehát mindig hámozzuk meg a végétől a csúcsáig, a végeit pedig törjük le. 

A zöld spárga a föld felett növekszik, a fehérrel ellentétben ebben sokkal több a vitamin és az ásványi anyag. A zöld spárgával sokkal kevesebb munka van, hámozni sem kell, csak az alsó részét alaposan megtisztítani. Itt is belefuthatunk fás példányba - a legegyszerűbb, ha megtörjük, és ahol eltörik, az a része ehető egészen a csúcsáig, a többit sajnos ki kell dobni. Nem túl gazdaságos zöldség, általában a megvett mennyiség felét tudjuk felhasználni. 

zöldspárga

Hogyan válasszunk spárgát?

Figyeljünk oda, hogy csak frisset vegyünk, ha már puha és nem roppan, ide-oda hajlik, akkor inkább hagyjuk ott. Éppen ezért, ha hazavittük, ne tároljuk sokáig, maximum pár napot a hűtőszekrényben, a végét nedves papírba csomagolva.  A spárga legyen friss és fényes, a fénytelen, fonnyadt, gumiszerű sípok nem élvezhetők. 

Rövid főzési idő - tökéletes aroma

A fehér spárgát állítva főzzük, így főzés közben párolódik is. A főzőlevet - a tésztához hasonlóan - ne öntsük ki, levesek, mártások alapanyaga lehet. A zöld spárga még rövidebb idő alatt készül el, de ez a fajta nagyon finom grillezve vagy tepsiben sütve - például parmezánnal, vagy akár tejszínes ételekkel, például quiche-be sütve is. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük