Ilyen az erdélyi és a magyar konyha fúziója: a Székely Kutyát kötelező megkóstolni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Két és fél éve nyitotta meg a kapuit a SZÉK Restaurant & Bar, ahol a hagyományos székely ízek a legmodernebb konyhatechnológiával találkoznak. A friss étlapra most felkerült egy igazi különlegesség is: a Székely Kutya.
Az Andrássy út 41. alatt 2020 októberében megnyitott SZÉK-ben a hagyományos székely ízeket öltöztetik modern köntösbe.
Az étterem ma már azonban arról is ismert, hogy étlapja minden évben kétszer újul meg, hiszen a tavasznak és a nyárnak, de az ősznek és a télnek is megvan az a jellemző ízvilága, amit szeretünk viszontlátni az asztalon is.
Kutyából nem lesz Székely Kutya
A nyári étlapra felkerült Székely Kutyával kapcsolatban az étterem székelyudvarhelyi származású tulajdonosa, ügyvezetője, Varga Szidónia villámgyorsan eloszlatta a félreértéseket.
„... Étlapunkon a Székely Kutya a székely hot dogot jelenti. Fúziós konyhánk egyik terméke, amelynek az elnevezése csak a hot dog nyers fordítása miatt ennyire szembeötlő” – magyarázta Varga Szidónia, aki azt is elárulta, honnan jött a székely hot dog ötlete.
„Sok fiatal külföldi vendégünk van, akik igénylik a számukra ismert, kedvelt fogásokat. Nagy siker volt a tavalyi étlapunkon a Kárpát Burger, ami szintén egy székely–amerikai gourmet fast food fogásunk volt. A mostani étlapon az amerikai hot dogot készítjük el székely ízekkel” – tette hozzá a SZÉK ügyvezetője.
A székely hot dog elkészítésének titkába Réti Sebestyén engedett bepillantást, aki korábban a Déryné Bistro, a Food Boutique és a Nad’or Boutique Bistro konyháját is vezette.
„A hot dog egy tipikus amerikai fast food, a miáltalunk készített verziót kifejezetten a fiatal vendégeinknek szánjuk, és éttermünk imázsának megfelelve székely ízekkel fuzionáljuk. A Székely Kutya legfontosabb alkotóeleme az éttermünk számára az Osváth Gábor kolbásztöltő mester által egyedileg készített kézműves kolbász, amit instrukcióim szerint fűszerez. Friss lestyánnal, fokhagymával, frissen őrölt borssal készítik, csak nekünk. A kifli, amelybe ez a különleges kolbász belekerül, szintén kézműves termék. Egy remek erdélyi ízesítésű mustáros szószt készítünk még, és friss káposztasalátával, burgonyaszirommal tálaljuk. Így készül a Szék Restaurant & Bar egyik új gourmet fast food fúziós ételremeke” – részletezte a Székely Kutya készítését Réti Sebestyén.
Fiatalos ételek a gourmet fast food jegyében
Az étterem új, tavaszi-nyári étlapján fontos szerepet kap a gourmet fast food, mindamellett, hogy továbbra is fontosnak tartják a hagyományos, jellegzetes székely ízeket is, amelyek két és fél évvel ezelőtti nyitásuk óta igazi slágernek számítanak a vendégek körében.
„Hangsúlyos a gourmet fast food is, hiszen vannak még más gyorsan-könnyen fogyasztható ételkülönlegességeink is most, de azt nem mondanám, hogy csak ennek a jegyében készült az étlapunk. Idén újításnak szánjuk, hogy ételeink fiatalosra, könnyedre hangolva készüljenek, de ez nem jelenti azt, hogy mellőzve lennének a „fajsúlyos fogásaink” – tette hozzá Varga Szidónia.
A SZÉK egyik fontos célkitűzése, hogy a hagyományos székely ízeket a modern technikákkal ötvözve megismertessék a magyar és külföldi vendégekkel, ennek ellenére az étlapon több igazán magyar fogás is szerepet kapott.
„Ilyen például a hízott kacsamáj pácolt lecsóval, amit saját zsírjában sütve készítünk. A lestyános töltött paprika is formájában a magyar konyhát idézi, mivel Erdélyben a töltött paprikát levesként fogyasztják. A lestyános ízesítéssel azért ezt is SZÉKelyesítjük kicsit. A széki zöldfűszeres lecsó padlizsánnal, cukkinivel, csicseriborsóval is egy szintén magyaros-erdélyi ízesítésű vegán étel. De a tulajdonosunknak, Szidóniának kedvezve elkészítettük az általa nagyon kedvelt somlóit, természetesen egyedi formában” – magyarázta Réti Sebestyén séf, aki azt is elárulta, mi a személyes kedvence az étterem megújult étlapjáról.
„Különleges fogásként kiemelném az erdélyi konfitált sertéspofát pirított gombákkal, vajas ceruzababbal, gyöngyhagymás burgonyával, a tengeri sügérfilét karfiolkrémmel, édesköményes paradicsommal, illetve a málnás ruby csokoládés souflét citrus sorbet-val, amit jéggőzzel tálalunk. Mindhárom étel elkészítése az én és a csapatom kiemelt figyelmét igényli” – részletezte új étlapjuk különlegességeit a séf.
Saját tapasztalatok
Egy sajtóesemény keretein belül nekünk is lehetőségünk volt megkóstolni a tavaszi-nyári étlap fogásait, így a már említett Székely Kutyát vagy lestyános töltött paprikát, illetve az egyik legnagyobb kedvencünket, a kapros vajtökkrémlevest. A hideg, joghurtos leves nagyon frissítő, a kovászolt vajtök pedig különlegessé teszi. Bár a töltött paprika nagyon hasonlított az általunk is ismert változatra, hiszen édeskés paradicsomszósz borította, a lestyán és a kápia paprika használata egészen új ízélményt adott. Személyes kedvencem volt a ruby csokis szuflé, amely a málnától friss, picit fanyar, miközben édes és krémes, de még sokáig lehetne folytatni a sort.
Az étterem enteriőrje is nagyon hangulatos, kellemes légkört teremtettek, baráti beszélgetésekhez, de egy romantikus randihoz is ideális helyszín. A könnyed fogások mellé üde borok közül válogathatnak a betérő vendégek, de az édesszájúaknak a Széki Lány koktélt is szívből ajánljuk.
Fotók: SZÉK