Mit együnk és mit kerüljünk, hogy ne fázzunk télen?
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ropogós
Almás-fahéjas csiga: a foszlós tésztának képtelenség ellenállni
Omlósra sült, fűszeres lazac: zsiradék nélkül, air fryerben készül
Mogyorókrémes csillagok az ünnepi asztalra: alig valamiből készül
Omlós diós hókifli vajjal gyúrva: klasszikus karácsonyi recept
Citromos, zöldfűszeres csirkemell: villámgyors ünnepi ebéd
Hétről hétre egyre hűvösebb van, és ilyenkor egyáltalán nem mindegy, mit eszünk - logikus, egyszerű, megfontolandó tippek a kínai orvoslás szemszögéből.
Egyáltalán nem véletlen, hogy a hidegben nem fagylaltra és hűs görögdinnyére, hanem forró levesre és langyos sült almára vágyunk inkább: a kínai ötelemes táplálkozás elmélete szerint ezt az ösztönt követve az immunrendszerünket is támogatjuk.
Olyasmi ez, amire önmagunktól is vágyunk, csak jólesik a megerősítés, hogy egy ősi tudomány szerint jó úton járunk. Az, hogy télen inkább levesezünk és forró ételeket eszünk, kevesebb nyers gyümölcsöt és hideg ételt, salátát választunk, ösztönös döntés, de a kínai orvoslás és az ötelemes étrend szerint több ennél. Ha tél van és sokat fázunk, olyan ételre van szüksége a szervezetnek, ami meleg, tápláló és könnyen emészthető, hogy belülről ellensúlyozzuk a kinti hideget.
Meleg főétkezések
Ez nem jelenti azt, hogy nem ehetünk nyers zöldségeket vagy hideg ételeket is, de eszerint az elmélet szerint mostantól minden főétkezésnek melegnek kellene lennie egészen tavaszig. Ezek közül is a hosszan főtt levesek, csontlevesek, raguk, sült ételek melegítenek fel a legjobban. A napi két meleg étkezés még mindig nem olyasmi, ami alapvetően távol állna a meglévő táplálkozási kultúránktól, de a harmadik már nagyon is. Itthon szinte sosem szoktunk meleget enni reggelire, maximum hétvégén rántottát, bundás kenyeret, de nem része a mindennapi rutinnak.
Meleg reggelik
A legmeggyőzőbb ebben az elvben a meleg reggelik bevezetése a téli hónapokban. A kínai meleg reggeli bázisa egy meleg kása, ami rizsből, kölesből vagy más gabonából, esetleg több keverékéből áll. Ezt a kását attól függően, hogy sós vagy édes, csomó mindennel kiegészítik, zöldségekkel vagy akár tojással is, magokkal, fűszerekkel. A leghíresebb reggeli kása a congee, amely rizsből készül. Ilyenkor a rizst sokszoros mennyiségű vízben lassan, sokáig főzik.
Melengető fűszerek és gyógynövények
A melegítő ételek között ott vannak a szezonális zöldségek, gyümölcsök, tehát jobb, ha nem a déli gyümölcsöket, hanem ezeket helyezzük előtérbe az importokkal szemben. Ilyenkor főleg a következő zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene, hogy az étkezéseink alapját képezzék: cékla, krumpli, édeskrumpli, répa, káposztafélék, zeller, fehérrépa, karfiol, retek, sütőtök. Gyümölcsök közül pedig az alma és a körte. A fűszerezés is fontos: melengető fűszernek számít a gyömbér, a rozmaring, fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, zsálya, koriander és a római kömény is. Fontos, hogy italból se válasszuk ilyenkor a szénsavas, hideg üdítőket, inkább langyos, meleg teákat igyunk.
Fotó: Ács Bori/Sóbors