Így tüntesd el a vízfoltokat az üvegpohárról - Biztos módszert mutatunk

mosogatógép poharak cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kevés dühítőbb dolog van annál, mint amikor a mosogatógépből tisztán kiszedett poharak mindegyikén csúnya vízfoltok éktelenkednek ahelyett, hogy csillognának.

A mosogatógépek és a -tabletták gyártói is azzal a hangzatos szlogennel igyekeznek eladni a termékeiket, hogy használatukkal a poharak gyönyörűen fognak csillogni, vízfoltoknak nyoma sem lesz rajtuk. Máris jobban megérné, mint kézzel mosogatni, igaz? 

Sajnos sokszor ez az ígéret hamisnak bizonyul, a tisztára mosott poharak foltosak maradnak a program után. A kemény víz miatt sajnos a mosogatógép alján összegyűlnek az olyan lerakódások, mint a vízkő. Ezek megtapadhatnak a poharakon és homályossá tehetik.

mosogatógép pohárvizsgálat álló ok

Kemény vagy lágy víz? Nem mindegy

A kemény víz az egészségedre nincs, a berendezési tárgyaidra viszont rossz hatással van. Hosszútávon nemcsak a háztartási berendezéseket rongálja, hanem a poharaknak sem tesz jót. A kemény vízben lévő ásványi anyagok, a kalcium és magnézium foltokat hagynak a poharakon. 

Próbálj ki praktikákat

A kemény víz kevésbé hatékonyan tudja lemosni a mosogatószert és az öblítőt, így tejszerű bevonat maradhat a poharakon mosogatás után.

mosogatógép poharak belső ok

Ahhoz, hogy megszűnjenek a foltok, elsőként érdemes kevesebb mosogatószert használnod. Használj mellette öblítőt is, valamint állítsd alacsonyabbra a mosogatási hőmérsékletet, valamint mindenképpen ellenőrizd, hogy az adott pohár betehető-e a gépbe. Amikor lejárt a program, mindig nyisd ki a mosogatógép ajtaját, hogy a felesleges gőz távozhasson. Hagyd kihűlni a poharakat a mosogatógépben, mielőtt kivennéd őket.

Ha esetleg nem bízol a boltban kapható márkákban, érdemes megpróbálkoznod házi mosogatógéptabletta készítésével, nemcsak pénztárcabarát megoldás, hanem a környezetet is kíméli. Ha pedig arra is figyelsz, hogy milyen módszerrel pakolod be a gépet, biztosan nem maradnak piszkosak az edények. 

mosogatógéptabletta ok

Mégis foltosak maradtak?

Akkor sem kell kétségbe esni, ha a próbálkozásokkal nem jársz sikerrel. Ebben az esetben használd a jó öreg ecetet és egy tiszta rongyot. Tölts meg egy nagyobb edényt ecetes vízzel - 20 százalékos ecetet használj, 2 deciliter vízhez egy evőkanállal adj -, majd tedd bele a foltos poharakat. Hagyd őket fél órán keresztül ázni. Ha letelt a fél óra, vegyél ki egy poharat és ellenőrizd, hogy még mindig foltos-e. Ha igen, tedd vissza további 30 percre. Ha készen vagy, öblítsd le az összes poharat meleg vízzel. Utána egy tiszta konyharuhával alaposan törölgesd át őket. Ha még látsz foltokat, a rongy ezeket már el fogja tüntetni. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük