Ramen, katsu, gyoza: japán klasszikusok, amiket minden magyar szeret, csak még nem tudja (x)

nobuta

Húsleves, rántott hús és töltött batyu, mindez itthon, prémium alapanyagokból. Mitől különleges? Most megtudhatod!

2019 utolsó napjaiban nyitott meg Budapest legújabb japán étterme a város közepén, a Nyugati téren. Aki érdeklődik a felkelő nap országának konyhaművészete iránt, annak érdemes kipróbálnia, mert hazánkban eddig nem túl ismert japán ételekkel találkozhat a Nebutában.

Miért pont japán étterem?

A tulajdonosok egy japán nyaralás alatt döbbentek rá, hogy mennyi mindent rosszul gondolunk mi magyarok a japánokról. Például, hogy a gasztronómiájuk egyáltalán nem a sushira épül. Az utazás az étkezés terén egészen új megvilágításba helyezte a távoli országot, és megtapasztalták, hogy egy hétköznapinak tűnő ebéd vagy vacsora legalább annyi élményt ad nekik, mint a látnivalók és a szemlélet, ahogy a japánok a mindennapjaikat élik.

Hazatérve Budapestre keresték a kinti ízeket, de sajnos nem találták meg őket. Így jött a Nebuta gondolata először. Aztán hosszas tervezés, egyeztetés, recept-finomhangolás következett hasonlóan lelkes és a keleti konyhaművészetben jártas szakemberek segítségével. A végeredményt kóstolva pedig újra Japánban érezhették magukat.

Ha nincs sushi, akkor mit lehet itt enni?

Szenvedéllyel, precizitással, kiváló minőségű alapanyagokból készített, a japán hétköznapi étkezésben megszokott és a magyar ízlésnek is könnyen befogadható ételeket.

A menüiket (amit itt setnek hívnak) ajánlják leginkább, mert ezek kellő betekintést engednek az étterem kínálatába. A setek rendszerint tartalmaznak egy rament – amely lehet shio (sós), shoyu (szójás), miso (miszós) vagy vegetáriánus – és másodikként választhatunk, hogy valamilyen katsut (rántott húst) vagy pedig gyozát  eszünk.

A ramennel magasra teszik a mércét, mert bár pár helyen lehet kapni Budapesten is ezt a jellegzetesen japán húslevest, a cél az volt, hogy itt készüljön a legjobb. A tányér aljára kerül a tare, amely egy ízesítő koncentrátum és minőségi alapanyagokból több órán át készül. Erre jön a saját előállítású, magas sikértartalmú (francia) lisztből készített alkáli sós tészta, továbbá a szezonális zöldségek. Heppenheimeréktől vásárolják, majd ebből készítik a 6 perces pácolt tojást, amelynek fehérjéje kemény, sárgája pedig krémes. Az utolsó előtti összetevő a sült mangalicacsászár-betét és végül a prémium beregi csirkéből, illetve megyasszói mangalicából készült alaplé következik.

Ha Nebuta setet választunk, akkor a kis ramen mellé érkezik egy tökéletes rántott hús, ami a nemzetközileg is elismert beregi csirkéből vagy megyasszói mangalicából készül. Merőben változtatja meg a rántott húsról alkotott véleményünket ez az étel, mert sokkal vastagabb, szaftosabb, ízletesebb, mint az, amit vasárnaponként megszokhattunk.

A Kokeshi setben saját készítésű gombás, mangalicás vagy rákos gyoza jár a kis ramen mellé. Mint megannyi japán ételnek, gyökerei ennek is máshova nyúlnak vissza, de a japánok által nyerte el legízletesebb formáját. Az isteni textúrájú töltelék vékony házi tésztába csomagolva érkezik, és klasszikus savanykás szószt kapunk mellé.

Aki másra vágyik, annak a japán lágy currys tésztát ajánlják. A japán curry nem tartalmaz kókusztejet és kevéssé csípős, mint thai vagy indiai társai, inkább csak pikánsnak nevezhető. Krémes állaggal vonja be a házi tésztát.

A kínálat további elemeit és a részletes leírásukat itt lehet megtekinteni.

Miért pont a Nebuta és nem valamelyik másik japán hely?

A japánokban zsigerileg van kódolva a tökéletességre törekvés, így bármihez is kezdenek, ez a hozzáállás lengi körül őket. Ez a szemléletmód irányította a Nebuta csapatot is. Így megkeresték a legtökéletesebb prémium alapanyagokat, amiket csak itthon be lehet szerezni. Amivel pedig nem voltak megelégedve, természetesen Japánig mentek vissza érte, hiszen az szóba se jöhetett, hogy kompromisszumot kössenek.

Nem csak alapanyagokban, az ételek kialakításában, de az étterem küllemében is törekedtek a legjobbra, hogy azt érezze a vendég, hogy a Nebutába érdemes visszatérni.

Ezt is szeretjük