A második legpszichedelikusabb süti: a csíkos tallér
De azért is érdemes megsütni, mert finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Háromsajtos, szaftos csirkemell roppanós zöldségekkel: az új családi kedvenc
Néha jól esik túllépni az egyszerű, villámgyorsan elkészíthető kevert sütiken, és eljátszani a süteménytésztával. Persze, nem kell rögtön cukrászati remekre gondolni, de egy pszichedelikusan körbe-csíkos süti azért elég jól tud mutatni.
Pedig csak annyi a trükk, hogy a tésztát kétfelé vesszük, és az egyik buciba beledolgozunk még egy kis kakaóport is, hogy barna legyen. Persze, ha le akarod nyűgözni a gyerekeidet, ugyanezzel a módszerrel készíthetsz nyalóka színű, kék-sárga-piros csíkos tallérokat is, ebben az esetben a korszerű élelmiszeripar csodáját, az ételfestéket kell segítségül hívnod.
A különböző színűre festett tésztákat megpróbáljuk közel egyformára nyújtani, majd egymásra helyezzük, és feltekerjük őket. Nagyban megkönnyíti a dolgunkat, ha van ideje másfél-két órát hűlni, keményedni a hűtőszekrényben, és a végén, szeletelés után sokkal szabályosabb köröket fogunk kapni.
A kétszínű rudakat felszeleteljük, és az így kapott korongokat, tisztes távolságra, mert megnőnek, egymás mellé fektetjük a sütőlapra, majd megsütjük. Kész is a csodakeksz, kávé és tea mellé is kiváló.
Csíkos keksz
Hozzávalók 4 adaghoz
- 0.5 kilogramm liszt
- 20 dekagramm cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 20 dekagramm vaj
- 2 darab tojás
- 2 evőkanál vaníliakivonat
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
Kettéválasztjuk a tésztát. Az egyik feléhez hozzáadjuk a másik kanál vaníliakivonatot is, a másik felébe pedig beledolgozzuk a kakaóport.
Most kinyújtjuk a tésztákat, közel egyforma téglalapokat szeretnénk kapni.
A két lapot egymásra helyezzük. Mivel a barna tészta a keményebb, értelemszerűen az kerül alulra, felülre pedig a fehér. Szorosan feltekerjük, mint egy bejglit.
Most folpackba csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe pihenni
Bekapcsoljuk a sütőt 190 fokra, és kibélelünk sütőpapírral egy sütőlemezt.
A rudakat felszeleteljük, a korongokat egymástól tisztes távolságra elhelyezzük a tepsin, majd beküldjük a sütőbe. 20 perc alatt meg is sül, de figyeljük, és tegyünk tűpróbát, mert ilyenkor már minden a sütőn múlik.
Fotó: Shutterstock