
Árpagyöngy rengeteg zöldséggel: egy csoda izgalmas, húsmentes fogás

Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence
Ropogós

Jéghideg meggyleves joghurttal: pirított mandulaszeletekkel kínáld

7 ötlet, mit készíts eperből desszert helyett: sósan is isteni

Leveskocka házilag: csak zöldség, semmi adalékanyag

Mennyei, nyári fügefagylalt: gép nélkül készül

Gyrostál friss zöldségekkel és házi tzatzikivel: csirkéből gyorsan kész
A gersli rengeteg különböző zöldséggel fő együtt egy csodás vega főételt vagy köretet eredményezve.
Az árpagyöngy vagy gersli valahogy sosem jön igazán divatba, pedig nagyon egészséges, egészen olcsó és különleges állagú alapanyag. Talán ez utóbbi a legnagyobb előnye: gyakorlatilag szétfőzhetetlen, nem történhet meg vele olyasmi, mint a rizzsel, nem tud péppé főni. Éppen ezért nagyon jó alapja olyan köreteknek, főételeknek és salátáknak, ahol fontos, hogy harapni való maradjon.
Ebben a köretben vagy vega főételben rengeteg zöldséggel, borsóval, répával és hagymával készül együtt, gyakorlatilag olyasmi, mint egy luxus rizibizi, de rostosabb, ízletesebb, fűszeresebb és izgalmasabb változatban.
Bécsi ricset

Hozzávalók 4 személyre
- 2 darab fehérrépa
- 4 darab sárgarépa
- 1 darab nagy fej vöröshagyma
- 1 szál újhagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 400 gramm zöldborsó
- 50 gramm vaj
- 500 gramm gersli
- 1 teáskanál majoranna (morzsolt)
- 1 teáskanál paradicsompüré
- 2 csokor petrezselyem
Elkészítés:
Vajon megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsompürét, és folyamatosan kevergetjük, amíg szép piros színt kap. Felöntjük a vízzel, sózzuk, borsozzuk hozzáadjuk a majorannát, a gerslit, és körülbelül fél órán át főzzük. Ha megpuhult a gersli, hozzáadjuk a kockázott zöldségeket, a zöldborsót, az újhagymát, a rusztikusra vágott petrezselymet, és 130 fokos sütőben lefedve készre sütjük, és 30 percig fedő alatt pihentetjük.
A gersli nem csak köretnek vagy sóletbetétnek, de salátának is szuper, mint ebben a receptben is.
Fotó: Street Kitchen