Ellenállhatatlanul finom csirkefasírt: kívül ropogós, belül szaftos és ízletes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem a megszokott módon készítjük a fasírtot: a csirkemellet apró kockákra vágjuk és sült hagymát is keverünk hozzá.
Egyszer már meséltem, mennyire nem kedvelem a fasírtokat - jobban belegondolva, a darált hústól van egy kis fóbiám. Pedig sok finom étel készül ebből, köztük a fasírt is. A testvérem nagyon szereti a vagdaltat és persze a csirkehúst. Sokan vagyunk ezzel így, fasírtot mégsem szokás csirkéből készíteni, mondván, nem olyan szaftos, nem vagdaltnak való. Én ezzel nem értek egyet. Szerintem a világ legfinomabb fasírtja csirkemellből készül, de nem a megszokott módon.
Mivel nálunk a fasírt kelendő, de én nem rajongom a darált húsért, úgy döntöttem az egyik főzésem alkalmával, hogy csirkemellfilét fogok használni, nagyon apróra kockázom, bátran fűszerezem, olajon dinsztelt hagymát is keverek hozzá, majd kis gombócokat formálva zsemlemorzsába forgatom és aranybarnára sütöm. Az így készült húspogácsa annyira finom, hogy szó szerint eteti magát. Kínálhatjuk főzelékek, de bármilyen köret mellé, még szendvicsbe is kerülhet.
Igaz, ez nem egy megúszós étel. Idő, amíg a húst összekockázzuk, fűszerezés után hagynunk kell állni a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek és a formázás is könnyen menjen. Na jó, őszinte leszek, mérgelődni fogunk a formázás során, nem tagadom, de miután kisül a fasírt és megkóstoljuk, el is feledjük azt a sok munkát, ami az elkészítésével járt. Nagyon finom, szaftos, új értelmet ad a fasírtnak.
Csirkefasírt
Hozzávalók 45 darabhoz
- 1 kilogramm csirkemellfilé
- 2 fej hagyma
- ízlés szerint só és bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 2 bögre zsemlemorzsa
- 2 darab tojás
- 2 darab zsemle
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A hagymát finomra vágjuk, kevés olajon üvegesre pirítjuk.
A zsemlét vízbe áztatjuk.
A csirkemellfilét vékony szeletekre vágjuk, majd próbáljuk meg minél apróbb kockákra felvágni, amelyeket aztán egy nagyobb méretű keverőtálba teszünk. A húskockákra reszelt fokhagymát, sót, borsot, pirospaprikát szórunk, majd a két tojást is a tálba ütjük, a kinyomkodott zsemlét és a kihűlt hagymát is a keverőtálba tesszük. A fasírtot alaposan egybekeverjük, majd lefedve 1-2 órára hűtőbe tesszük.
A húsból tetszőleges méretű gombócokat formálunk, amiket zsemlemorzsába forgatunk, majd bő, forró olajban aranybarnára sütjük.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors