Paradicsomos csirkeraguval töltött gombafejek - Könnyű főételnek is beillik
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Fehérjedús, könnyű és mégis laktató ételt nem is olyan egyszerű összeállítani, most mégis sikerült, ráadásul nem is megy rá el az egész esténk.
Tudom, hogy sokaknak megosztó, de nekem a gombás ételek nagy kedvenceim. A gomba rendszertanilag teljesen külön osztályba sorolható élőlény. Az ehető gombák az élelmiszerek külön csoportját alkotják, gazdagok fehérjében, D-vitaminban és sokféleképpen elkészíthetők.
Most épp fűszeres, csirkehúsos raguval megtöltve, sajttal és ropogós morzsával a tetején készültek. Köret már nem is hiányzik mellőle, önmagában is tökéletes főétel.
Töltött gombafejek
Hozzávalók 4 adaghoz
Töltelék
- 2 darab csirkemell
- 1 darab kakukkfű (ág)
- 1 kávéskanál petrezselyem (szárított)
- 1 kávéskanál oregánó (szárított)
- 1 kávéskanál só
Mártás
- 1 evőkanál olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 doboz paradicsomkonzerv (400 grammos)
- 1 teáskanál oregánó (szárított)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Gombák
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 50 gramm panko morzsa
- 8 darab gombafej (nagyobbak)
- 60 gramm mozzarella sajt
- 30 gramm parmezán (reszelt)
Elkészítés:
Egy lábasnyi sós vízben főzzük meg a csirkét nagyon puhára egy kevés zöldfűszerrel. Ha készen van, szedjük ki egy tálra és villával tépkedjük szét.
Egy másik lábasban melegítsünk olajat, tegyük bele az apróra vágott fokhagymát, egy percig pároljuk. Adjuk hozzá a paradicsomkonzervet, majd a kiürült konzervdobozt töltsük meg félig vízzel, hogy a maradék paradicsomszószt is bele tudjuk önteni az edénybe. Adjunk hozzá oregánót, sót és borsot, majd kis lángon főzzük 20 percig. Adjuk hozzá a csirkét, jól forgassuk össze.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy serpenyőben forrósítsunk olajat. Adjuk hozzá a panko morzsát, majd pirítsuk meg. A mozzarellát reszeljük le.
A megtisztított gombafejeket fejjel lefelé tegyük egy sütőpapírra. Töltsünk a csirkés keverékből mindegyik gombába, majd szórjunk rá a pirított panko morzsából, reszelt mozzarellából és parmezánból. Addig süssük, amíg a sajt elolvad a tetején és a gomba meg nem puhul, nagyjából 30 percig.
Fotó: Getty Images