Dupla élvezet fánkrajongóknak – A cukormázas édességet imádni fogod
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Fánk nem csak a farsangi szezonban készülhet, találhatsz rá alkalmat előbb is, például a zsidók egyik nagy örömünnepén, hanukakor.
Hanuka ünnepén Jeruzsálem felszabadításáról emlékeznek meg. Amikor felszabadították a várost, és a megtisztított szentélyben meg akarták gyújtani az örök lámpást, a menórát, csupán egy napra való olajat találtak. Ahhoz, hogy megszentelt olajat tudjanak készíteni, 8 napra lett volna szükség, de csoda történt, mert a cseppnyi olaj 8 napig égett, és ez alatt az idő alatt tudtak újat előállítani. Ennek az emlékére esznek hanukakor olajban sült ételeket.
Talán a legismertebb fánk a szalagos, amelyet farsangkor esznek a legtöbbet. Az elkészítése nem bonyolult, de miután kelt tésztáról van szó, időigényes. Ha nincs sok időd, kelesztés nélküli csemegét is készíthetsz sütőporral, így nagyon sok időt megspórolsz. Ősszel és télen fel is dobhatod a tésztát, mi mással, mint sütőtökkel.
Ha nem volt elég a kalóriákból, akkor a fánkot vond be cukormázzal, ez az amerikai típusú nagyon népszerű itthon is.
Cukormázas fánk
Hozzávalók 10 darabhoz
Tészta:
- 240 gramm liszt
- 1 csipet só
- 100 milliliter tej
- 30 gramm porcukor
- 20 gramm élesztő (friss)
- 2 darab tojássárgája
- 1 deciliter olaj
Máz:
- 20 dekagramm porcukor
- 1 evőkanál citromlé
- 4 evőkanál málnaszörp
- 100 gramm csokoládé (ét vagy tej)
- ízlés szerint csokidara vagy szórócukor
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk tálba, keverjük hozzá a sót, a közepébe ássunk mélyedést.
Egy tálba öntsünk cukros, langyos tejet, morzsoljuk bele az élesztőt, és várjunk pár percet, amíg felfut. Utána öntsük hozzá a lisztes keverékhez. Tegyük hozzá a tojást, dagasszuk, és közben folyamatosan öntsük hozzá az olajat.
Takarjuk le, és meleg helyen kelesszük a duplájára. Amikor kész, lisztezzünk meg egy deszkát, nyújtsuk ki a tésztát ujjnyi vastagságúra, és egy szélesebb szájú üvegpohárral vagy fánkkiszúróval szaggassuk ki, és letakarva hagyjuk még fél órát kelni.
Egy edényben forrósítsuk fel az olajat, a tésztát rakjuk bele, majd gyorsan fedjük le. Amikor az egyik fele aranysárga, fordítsuk meg, és fedő nélkül süssük még másfél percig.
Készítsük el a mázat. A citromlevet és a málnaszörpöt hidegen keverjük ki a porcukorral, hogy kenhető masszát kapjunk. Kenjük rá a fánkokra, és szórjuk meg ízlés szerint reszelt csokival vagy szórócukorral. A csokis bevonathoz olvasszuk meg a csokit, és még melegen kenjük a fánkok tetejére. Ezeket is megszórhatjuk színes cukrokkal.
Fotó: Getty Images