![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Lágy tésztájú, illatos sütőtökös fánk: kelesztés és dagasztás nélkül készül a finomság
![stfcover](https://kep.index.hu/1/0/3495/34955/349557/34955793_2675319_a900082dafbff752e4035b9b31fc40ce_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Újra itt a sütőtökszezon, érdemes minél változatosabban beépíteni az étrendbe, még lágy tésztájú fánkba csempészve is csodálatos lesz.
A sütőtök és a fánk két olyan finomság, amit külön-külön is sokan szeretnek, de érdemes őket párba állítani, mert a végeredmény elképesztően finom lesz.
A sütőtök egyik legegyszerűbb elkészítési módja, ha sütőben pirul - a fánkkal már más a helyzet, az elkészítése tartogat bonyodalmakat, mert a klasszikus receptekben a dagasztás és kelesztés kötelező folyamat.
Hiába isteni nasi a fánk, sokan tartózkodnak tőle, hiszen olajban sült finomságról van szó. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy léteznek olyan változatok, amelyeket tepsiben, kevés zsiradékkal lehet készre sütni. A tepsis fánkokhoz érdemes szilikonos fánksütőformát beszerezni, nagyon hasznos, biztos, hogy sokszor használod majd.
A nagyon lágy tésztájú fánk a sütőtöktől lesz különleges, színben, ízben és illatban is éreztetni fogja magát. Érdemes izgalmasan fűszerezni a masszát, a fahéj és a szegfűszeg kötelező, de még kevés szerecsendió is kerülhet bele.
Sütőtökös fánk
![stfctF2](https://kep.index.hu/1/0/3495/34955/349558/34955835_b498c6c13a625e91699365d78aeb7737_wm.jpg)
Hozzávalók 15 darabhoz
- 1 bögre liszt
- 0.5 bögre cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 0.5 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 4 evőkanál olvasztott vaj
- 2 evőkanál olaj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 teáskanál sütőpor
- 3 darab tojás
- 20 dekagramm sütőtökpüré
Elkészítés:
Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét.
Sütőtökpüré:
Az 1 darab tököt daraboljuk fel, a magját kaparjuk ki, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. 180 fokos előmelegített sütőben 35-45 percig süssük, amíg puha nem lesz. A sütőtök húsát botmixerrel pürésítsük (a megmaradt pürét jól zárható dobozban 2 hétig tárolhatjuk hűtőben).
Fánk:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, öntsük hozzá a fahéjat, szegfűszeget, a sütőport és keverjük egybe.
A tojásokat üssük keverőtálba, adjuk hozzá a sütőtökpürét, a cukrot, a vaníliakivonatot, az olajat, az olvasztott vajat és keverjük alaposan egybe a hozzávalókat, majd a lisztes keveréket is forgassuk bele.
A lágy keveréket kanalazzuk habzsákba, vagy kanál segítségével szilikonos fánksütőformába (ha nincs ilyen formánk, a habzsákból sütőpapírral bélelt tepsire karikaalakzatban nyomjuk ki a masszát, a lényeg, hogy a közepe lyukas legyen). A formába helyezett tésztát enyhén vizes ujjal igazgassuk el, ha szükségesnek érezzük, majd toljuk 175 fokosra előmelegített sütőbe 15-25 percre.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!