Lágy tésztájú, illatos sütőtökös fánk: kelesztés és dagasztás nélkül készül a finomság

stfcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Újra itt a sütőtökszezon, érdemes minél változatosabban beépíteni az étrendbe, még lágy tésztájú fánkba csempészve is csodálatos lesz.

A sütőtök és a fánk két olyan finomság, amit külön-külön is sokan szeretnek, de érdemes őket párba állítani, mert a végeredmény elképesztően finom lesz.

A sütőtök egyik legegyszerűbb elkészítési módja, ha sütőben pirul - a fánkkal már más a helyzet, az elkészítése tartogat bonyodalmakat, mert a klasszikus receptekben a dagasztás és kelesztés kötelező folyamat.

Hiába isteni nasi a fánk, sokan tartózkodnak tőle, hiszen olajban sült finomságról van szó. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy léteznek olyan változatok, amelyeket tepsiben, kevés zsiradékkal lehet készre sütni. A tepsis fánkokhoz érdemes szilikonos fánksütőformát beszerezni, nagyon hasznos, biztos, hogy sokszor használod majd.

A nagyon lágy tésztájú fánk a sütőtöktől lesz különleges, színben, ízben és illatban is éreztetni fogja magát. Érdemes izgalmasan fűszerezni a masszát, a fahéj és a szegfűszeg kötelező, de még kevés szerecsendió is kerülhet bele.

Sütőtökös fánk

stfctF2

Hozzávalók 15 darabhoz:

  • 1 bögre liszt
  • 0.5 bögre cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 0.5 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 4 evőkanál olvasztott vaj
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 3 darab tojás
  • 20 dekagramm sütőtökpüré
Recept idők

Elkészítés:

Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét.

Sütőtökpüré:

Az 1 darab tököt daraboljuk fel, a magját kaparjuk ki, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. 180 fokos előmelegített sütőben 35-45 percig süssük, amíg puha nem lesz. A sütőtök húsát botmixerrel pürésítsük (a megmaradt pürét jól zárható dobozban 2 hétig tárolhatjuk hűtőben).

Fánk:

A lisztet szitáljuk keverőtálba, öntsük hozzá a fahéjat, szegfűszeget, a sütőport és keverjük egybe.

A tojásokat üssük keverőtálba, adjuk hozzá a sütőtökpürét, a cukrot, a vaníliakivonatot, az olajat, az olvasztott vajat és keverjük alaposan egybe a hozzávalókat, majd a lisztes keveréket is forgassuk bele.

A lágy keveréket kanalazzuk habzsákba, vagy kanál segítségével szilikonos fánksütőformába (ha nincs ilyen formánk, a habzsákból sütőpapírral bélelt tepsire karikaalakzatban nyomjuk ki a masszát, a lényeg, hogy a közepe lyukas legyen). A formába helyezett tésztát enyhén vizes ujjal igazgassuk el, ha szükségesnek érezzük, majd toljuk 175 fokosra előmelegített sütőbe 15-25 percre.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük