Könnyed, mégis laktató töltött gomba: darált húsos ragu kerül bele
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Darált húsból nem csak bolognai és fasírt készülhet, számos étel tölteléke lehet, a gomba különösen finom lesz tőle.
Akik szeretik a gombát és a darált húsos fogásokat, azoknak a körében biztosan telitalálat lesz ez az étel. A gombafejeket ugyanis fűszeres, darált húsos, sajtos raguval kell megtölteni, majd sütőben aranybarnára pirítani.
Mivel sok a töltelék, érdemes nagyobb gombafejeket választani, illetve az sem árt, ha egy kiskanállal kikaparjuk a lemezeket, hogy minél több hely legyen a töltéshez. Ebben a receptben sem a gomba szárát, sem a lemezeket nem használjuk fel, de hogy ne menjenek kárba, érdemes belőlük krémlevest készíteni. Egy másik lehetőség, hogy kevesebb darált húst használunk, egy részét a gomba szárával helyettesítjük, azt is lepirítjuk, majd visszatöltjük a gombába.
Töltött gomba
Hozzávalók 20 darabhoz
- 1 kilogramm csiperkegomba
- 500 gramm darált sertéshús
- 120 gramm krémsajt
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál snidling
- 2 evőkanál petrezselyem
- 25 gramm parmezán
- 25 gramm panko morzsa
- ízlés szerint só, bors
- 0.5 teáskanál pirospaprika
- 0.5 teáskanál chilipehely
- 0.5 teáskanál bazsalikom
Elkészítés:
A gombákat mossuk meg, majd szedjük ki a szárukat. Egy kiskanál segítségével a gombafejekből kanalazzuk ki a barna lemezeket, hogy több hely legyen tölteni. A gombafejeket tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire.
Egy serpenyőbe öntsünk 1-2 evőkanál olívaolajat, tegyük rá a darált húst, fűszerezzük sóval, borssal, paprikával, chilivel és bazsalikommal. Mikor már kifehéredett a hús, tegyük rá a zúzott fokhagymát és a snidlinget, alaposan keverjük össze. Keverjük bele a krémsajtot is, mikor elolvadt, húzzuk le a tűzről.
Keverjük bele a darált húsba a parmezánt, a panko morzsát és a petrezselymet.
A tölteléket osszuk szét a gombafejek között. Ha szeretnénk, szórjuk meg a tetejüket is egy kevés parmezánnal. 200 fokon kb. 15 percig süssük őket, míg a gombák puhák, a tetejük pedig aranybarna nem lesz.
Fotó: Getty Images