![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Selymes gombakrémleves brie sajttal: a fehérbortól pikáns
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Sokan azért nem esznek gombát, mert ki nem állhatják az állagát, miközben az ízét nagyon is kedvelik - számukra az a lehető legjobb döntés, ha krémlevest főznek belőle. A selymes levesbe brie sajt is kerül, így egy karakteres, elképesztően finom ízvilágú fogás lesz a végeredmény.
A gombát meg kell pirítani, a sütőben karamellizálódik a zöldség, ami egy plusz ízt ad az egész ételnek. A recept azonban nem csak ebben tér el a megszokottól, ugyanis brie sajt is kerül bele. A sajt nemcsak a karakteres ízről, hanem a krémes, lágy állagról is gondoskodik, úgyhogy kihagyhatatlan eleme az ételnek.
Tejszín helyett tejjel
Mivel a brie felel a selymes állagért, a tejszín elhagyható a levesből, tejjel lehet helyettesíteni. Bár a leves nagyon gyorsan elkészül, érdemes kicsit tovább főzni, hiszen minél több időt tölt a gáztűzhelyen, annál sűrűbb és ízesebb lesz. A leves alapját - a tej mellett - a zöldséges alaplé adja.
Bár sokáig nem voltam gombarajongó, ma már egyre több formában megeszem, akár pirítva, akár levesben, úgyhogy aki hasonlóan ódzkodik a gomba gumis állagától, az ne aggódjon, a krémlevesben garantált lesz a zöldség sikere.
Gombakrémleves
![gombakrémlevesrecept](https://kep.index.hu/1/0/2910/29100/291000/29100005_a4c3ea3363c06c5ca316b11594e0018c_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 evőkanál olívaolaj
- 700 gramm gomba (csiperke vagy vegyes)
- 2 evőkanál vaj
- 1 darab hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1.5 evőkanál liszt
- 1 deciliter fehérbor
- 1 liter alaplé
- 110 gramm brie sajt
- 120 milliliter tejszín vagy tej
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, szórjuk rá a gombát, 200 fokon 20-30 perc alatt pirítsuk meg őket. Félidőnél keverjünk rajta egyet.
Közben tegyük a vajat egy serpenyőbe, kockázzuk össze a vöröshagymát, dinszteljük meg 5-7 perc alatt. Mehet hozzá az összezúzott fokhagyma és kakukkfű, 1 percig dinszteljük.
Mehet rá a liszt, folyamatosan kevergessük, 2 perc után öntsük fel a fehérborral, főzzük pár percig.
Adjuk hozzá az alaplevet és a gombát, forrástól számított 10 percig, alacsony lángon főzzük. Mehet bele a tejszín vagy tej és az apró kockákra vágott brie sajt is, ha elolvadt a sajt, sózzuk, borsozzuk. Vegyük le a tűzről, botmixerrel pürésítsük le a levest. Ha szeretnénk sűrűbbre, még vissza lehet tenni főzni. Forrón, pirítóssal tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!