
Isteni savanyúság retekből: különleges, édes-savanyú köret húsok mellé

Cikkek


Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence

Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld
Ropogós

Könnyű, nyári mártogatós kovászos uborkából: zöldségek és chips mellé

15 perces, meggyes-csokoládés szelet: hűsítő nyári desszert

Villámgyors, leveles tésztás pizza: utolsó pillanatos vacsi

Sajtos, csirkével töltött cukkini: ez lesz a nyár kedvence

Krémes, házi őszibarackfagyi: turmixgépben készül a nyári desszert
Csak pár perc munka van a készítésével, de hagyd pár órát a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek.
Ha idén húsvétkor valamilyen savanyúságot kínálnál a főtt sonka mellé, próbáld ki ezt a különleges édes-savanyú retket, isteni finom és pillanatok alatt elkészül. Simán cukorral, sóval és ecettel is finom lesz, de nagyon jó ízt ad neki egy kevés mustármag, babérlevél és chili.
Fontos, hogy az ecet ne legyen erős, maximum 5-6%-os, az almaecet vagy a fehérborecet tökéletesen megfelel erre a célra. Az édeskés, picit csípős ízek nagyon jól állnak a reteknek, de ha szeretnéd, a cukrot mézzel is helyettesítheted. Ha még forrón, légmentesen lezárod az üveget, az így készült retek 3-4 hónapig is eláll a hűtőben.
Édes-savanyú retek

Hozzávalók 5 decihez
- 250 gramm piros retek
- 160 milliliter almaecet
- 70 gramm cukor
- 90 milliliter víz
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál mustármag
- 0.5 teáskanál bors
- 0.5 teáskanál tört chilipaprika
- 1 darab babérlevél
Elkészítés:
A reteknek vágjuk le a végeit, mossuk meg, majd gyaluljuk le. Tegyük a vékony szeleteket egy 0,5 liter űrtartalmú befőttesüvegbe.
Az összes többi hozzávalót öntsük/szórjuk egy kis lábasba, majd forrásig melegítsük. Mikor a cukor elolvadt, kapcsoljuk le a lángot, szedjük ki a babérlevelet, majd öntsük a levet az előkészített retekre.
Azonnal csavarjuk rá a tetőt a befőttesüvegre, majd hagyjuk 1 órát hűlni, utána tegyük a hűtőbe legalább 6 órára fogyasztás előtt.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors