Egészséges, finom és szezonja van: őszibarackos morzsasüti müzlivel
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Így nyár végén, amikor sorra teremnek a finomabbnál finomabb gyümölcsök, ellenállhatatlan késztetést érzünk, hogy lehetőleg mindegyikből süssünk sütit. Az olyan szaftos, lédús gyümölcsökből, mint az őszibarack, a legegyszerűbben crumble-t, vagyis morzsasütit készíthetünk.
Nemcsak elkészíteni tart nagyon rövid ideig, de a recept is annyira egyszerű, hogy nem is lehet igazán elfelejteni. Alapvetés: ugyanannyi tészta kell, mint amennyi a gyümölcs, vagyis, ha van fél kiló gyümölcsünk, akkor fél kiló tészta, illetve morzsa jön a tetejére 3:1:1 arányban. A három a liszt, az egy-egy pedig a cukor és a vaj.
Ráadásul, ez az a sütemény, aminek a szénhidrátszegény változata jobb, mint az eredeti. Én ilyenkor a liszt egyik felét teljes kiőrlésűre cserélem, a másik fele helyett pedig gabonapelyhekből, aszalt gyümölcsökből és diófélékből készült müzlit használok, a cukrot pedig eritritre cserélem. Ezzel a trükkel még finomabb, rágni valóbb, gazdagabb édességet kapunk, ami így már nem is édesség, hanem egy komplett, egészséges uzsonna vagy vacsora.
Természetesen a liszt felét akkor is kicserélhetjük müzlire, ha egyáltalán nem vagyunk haragban a gyorsan felszívódó szénhidrátokkal, akkor is sokkal finomabb és gazdagabb süti lesz a jutalmunk. Adhatunk hozzá vaníliafagyit, vagy cukorral-vaníliával kikevert mascarponét, de szerintem nem szükséges, anélkül is simán megállja a helyét.
Őszibarackos morzsasüti
Hozzávalók 4 adaghoz
- 50 dekagramm őszibarack
- 30 dekagramm liszt
- 15 dekagramm vagy 15 dkg liszt és müzli
- 10 dekagramm cukor / eritrit
- 10 dekagramm vaj
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 1 csipet só
Elkészítés:
A barackok héját lehúzzuk, magjukat kiszedjük, a gyümölcsöt kockákra vágjuk. A nettó súly legyen 50 deka, vagy egy kicsit több, az sosem baj, ha a crumble NAGYON gyümölcsös.
A gyümölcsöt szórjuk egy kivajazott tűzálló tál aljára.
Mérjük egy tálba a lisztet (vagy a liszt és müzli keverékét), keverjük bele a cukrot és a sót. Adjuk hozzá a vaníliakivonatot, és morzsoljuk össze a vajjal.
Ezt a morzsát szórjuk a gyümölcs tetejére.
Toljuk be a sütőbe. Akkor van kész, amikor a tészta teteje gusztusosan aranybarnára sült, oldalt pedig sárgára színezte a gyümölcs felbugyborékoló leve.
Fotó: Shutterstock