Fűszeres, forralt cider - Mindenképp próbáld ki, amíg tart a tél

Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Biztos vagyok benne, hogy nincs vagy alig van olyan ember, aki még nem ivott cidert

Aki egyszer megkóstolja, biztosan megszereti, nem véletlen, hogy több éve töretlen népszerűségnek örvend ez az almából készült, enyhén alkoholos, kellemesen habzó ital. 

A cidert nem csak kánikulában érdemes fogyasztani, akárcsak a bornak, létezik forralt változata is, amelyet hűvösebb estékre ajánlunk. A cider alapvetően csajos ital, de férfiak is bátran iszogassák, főleg, hogy párlata, a Calvados, már korántsem gyenge. 

A cider története

Cidert valószínűleg már az ókorban is készítettek. A zsidók shekar (jelentése: erős, erjesztett ital), a görögök pedig sikera néven állítottak elő almabort. A IX. században Nagy Károly elrendelte, hogy a sörgyárak készítsenek neki alma- és körtebort.  Amikor a korai brit népek bejárták a ma Spanyol- és Franciaországhoz tartozó területeket, akkor találkoztak a ciderek korai megfelelőivel. Ezek az italok ciscdre néven jelentek meg az ó-francia nyelvben.

Hogyan készül?

Az almát ledarálják, levét kipréselik, majd viszonylag alacsony hőfokon (5-10 C°) erjesztik. Mielőtt az összes cukor elerjedne, hordókba (esetleg pezsgős palackokba) fejtik és légmentesen lezárják. Ezután még egy picit tovább erjed, és a keletkező szén-dioxidtól finoman szénsavas lesz. 

A cider átmenet a sör és a bor között, az alkoholtartalma körülbelül annyi, mint a söré. Ízvilága az egészen száraztól az édesig terjed.

Télen nem vágyunk hideg italokra, de ha valaki ilyenkor sem akar lemondani kedvenc frissítőjéről, elkészítheti a forró változatát, a forralt cidert is. A cidernek ráadásul alacsonyabb az alkoholtartalma, mint a bornak, így többet meg lehet belőle inni anélkül, hogy fejbe verne, de azért a mértékletességre ilyenkor is érdemes ügyelni. 

Forralt cider

forralt cider

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 liter cider
  • 5 deciliter almalé (100 %-os)
  • 1 darab narancs
  • 4 darab csillagánizs
  • 0.25 darab szerecsendió (reszelt)
  • 1 darab fahéj
  • 6 darab szegfűszeg
  • ízlés szerint kristálycukor
Recept idők

Elkészítés:

Öntsd a cidert egy edénybe, és lassú tűzön melegítsd fel. Add hozzá az összes fűszert, az almalevet és a többi gyümölcs levét, majd amint elkezd forrni a cider, vedd le a tűzről és tedd félre.

Ha nem érzed elég édesnek, bátran tegyél bele cukrot vagy mézet. Alma- és narancskarikákkal díszítsd.

Ha azt akarod, hogy a cider alkoholtartalma egyáltalán ne illanjon el, akkor először a gyümölcsleveket forrald fel a fűszerekkel, és csak azután öntsd hozzá a cidert.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon