Mi a fontos lépés, ami nélkül nincs nagyiféle gesztenyés kifli?

4
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az egyik oka annak, hogy minden évben várom az őszt, az a gesztenyeszezon. Én személy szerint imádom a gesztenyés dolgokat, legyen szó akár sült gesztenyéről, akár gesztenyepüréről, napestig tudnám őket enni. Mikor rátaláltam erre a receptre, hamar az egyik kedvencemmé vált: egyszerű, gyors és mindezek mellett isteni finom.

Az ősszel együtt jönnek a hosszú hétvégék, és ilyenkor van lehetőség egy kicsit elutazni, meglátogatni a rokonokat. Én minden évben ilyenkor mentem el a nagymamámhoz, és ő majdnem az összes alkalommal gesztenyés kiflivel várt engem. Szerelem volt első harapásra: az omlós tészta az enyhén rumos gesztenyemasszával egy ízbomba volt a számban. Akkor természetesen még kicsi voltam, és maximum csak besegíteni tudtam a sütésbe, de az utóbbi években már én is elkészítem minden ősszel ezt az isteni desszertet.

Az egyik legfontosabb dolog ennél a receptnél, hogy figyeljünk oda a tésztára. Ha igazán omlós végeredményt szeretnénk elérni, akkor az a legjobb, ha zsírral dolgozunk margarin helyett. De ne csak magába a tésztába kerüljön a zsírból, hanem bőven rá a tésztára is: ha kinyújtottuk, akkor még kenjük meg pluszban zsírral, majd tekerjük fel, és így tegyük be a hűtőbe legalább fél órára pihenni. Igaz, hogy így az előkészítési idő kicsit több az átlagosnál, de villámgyorsan megsül a sütemény, és ez az a lépés, ami nélkül nem lesz nagyi-féle a gesztenyés kiflink.

A másik dolog, amit nem érdemes kihagyni, az a rum! Dolgozhatunk eredeti rummal, de persze, ha gyerkőcök vannak, akkor rumaromával is, bármelyiket is választjuk, egészen biztosan megbolondítja a desszertünket. No és akkor lássuk is ezt a sokat emlegetett receptet!

Gesztenyés kifli

gesztenyéskiflirecept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 30 dekagramm liszt
  • 3 darab tojás
  • 10 dekagramm zsír
  • 2 evőkanál tejföl
  • 25 dekagramm gesztenyemassza
  • 1 evőkanál rum (opcionáls)
  • ízlés szerint rumaroma
  • ízlés szerint porcukor forgatáshoz
  • 1 csomag vaníliás cukor
Recept idők

Elkészítés:

A lisztből, a tojásból, 8 dkg zsírból és a tejfölből tésztát gyúrunk, hogy egy puha, de nyújtható tésztát kapjunk. A tésztát szedjük kétfelé, és mindkettőt nyújtsuk ki jó vékonyra, majd kenjük meg zsírral őket. Ezután picit lisztezzük vagy akár porcukrozzuk meg a tésztát, tekerjük fel jó szorosan, majd tegyük a két tekercsünket a hűtőbe fél órára pihenni. Amíg pihen a tésztánk, addig a gesztenyemasszánkat ízesítsük egy kis rummal vagy rumaromával, illetve ízlés szerint porcukorral. Ha a tésztára már szórtunk porcukrot, akkor a töltelékbe már nem szükséges rakni, főleg, hogy majd a kis kiflik is meg lesznek hempergetve még porcukorban. A két tekercsünket vágjuk fel 30-30 szeletre, majd a kis szeleteket nyújtsuk ki kör alakúra, töltsük meg a masszánkkal, majd tekerjük fel őket úgy, hogy kifliket formázzanak. Kívülről még lekenhetjük őket tojássárgájával, hogy szép pirultak legyenek a végén, majd helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Nagyjából 15 perc sütés után készen is vannak a kiflijeink, még forrón hempergessük meg őket vaníliás cukros porcukorban, majd tálalhatjuk is a süteményt, csak azzal vigyázzunk, hogy nehogy pár perc alatt elfogyjon az egész!

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon