
Fanyar és frissítő gyömbérszörp a forró napokra
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

10 mesés citromos desszert egy csokorba gyűjtve: ezek a kedvenceink
Ropogós

Zöldségekkel töltött, omlós csirkemell: így nem szárad ki a hús

Pihe-puha bögrés kakaós süti: igazi filléres finomság

A legfinomabb gyros nyomában: a körút street foodjait csekkoltuk

Gluténmentes fokhagymás gofri: szendvicsalapnak is tökéletes

Fantasztikus savanyú káposztás csirkemell: a sütőben érnek össze az ízek
Nincs olyan formája a gyömbérnek, amit ne szeretnék, a legtöbbször vissza kell fognom magamat, mert néha olyan dolgokba is beletenném, ahová nem illik annyira, vagy éppen a mennyiséget viszem túlzásba.
Így aztán nálunk húslevesben, teában, limonádéban, mindenben van egy kevés belőle, most pedig, hogy itt a nyár és mindenféle trükköt be kell vetnünk, hogy több folyadékot igyunk, eljött a gyömbérszörpkészítés ideje.
Persze mehetne ez úgy is, hogy simán gyömbért reszelünk vagy szeletelünk a limonádénkba, de egyrészt ezzel a módszerrel megspóroljuk a gyömbérdarabok köpködésének kellemetlen szertartását, másrészt sokkal intenzívebb, erősebb gyömbérízt sikerül kinyernünk és az italba csempésznünk.
Gyors alaprecept
Az elkészítése nem több tíz percnél, és ha nagyobb mennyiségben készítjük, hetekre el leszünk látva szörppel. Aztán kezdődhetnek a különböző vad kombinációk: a gyömbér-citrom, gyömbér-lime, gyömbér-uborka, hogy a gyömbéres fröccsöt már ne is említsük.
A szörp elkészítésének legmacerásabb folyamateleme a pucolás, de ez is elképesztően leegyszerűsödik, ha a kést kanálra cseréljük és hámozás helyett kaparunk.
Gyömbérszörp

Hozzávalók 12 adaghoz
- 50 gramm friss gyömbér
- 4 deciliter víz
- 100 gramm méz
Elkészítés:
A gyömbért megpucoljuk, és aprítógépben vagy kézi reszelővel lereszeljük. Felforraljuk a vizet, a gyömbérre öntjük. Húsz-harminc percig állni hagyjuk, majd leszűrjük, és elkeverjük annyi mézzel, amennyi az ízlésünknek megfelel, a megadott mennyiség irányadó. Hűtőben hetekig eláll.
Fotók: Ács Bori/Sóbors