Ham and cheese palacsintába töltve: univerzális kedvenc elegáns formában
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Olvadt sajt, szaftos sonka, papírvékony palacsinta - kell ennél több a boldogsághoz?
A ham and cheese palacsinta, pontosabban crepes egy népszerű francia street food, amelyben a sonka és a sajt játssza a főszerepet. A crepes nem csak a franciáknál, ma már világszerte közkedvelt étel, én például Németországban találkoztam az édes és a sós változatával is.
Nem azonos a mi palacsintánkkal
A mi palacsintánkhoz képest sokkal vékonyabb és kicsit ropogósabb is. Ebből kifolyólag a receptje sem egyezik a mi klasszikusunkkal: sok tej, víz és olvasztott vaj kerül bele. Az elkészítése viszont semmivel sem bonyolultabb a hagyományos verziónknál, de figyeljünk arra oda, hogy tényleg papírvékonyak legyenek a palacsinták, mert csak úgy lesznek ropogósak.
Bármilyen sonka és sajt mehet bele, igazi maradékfelhasználó recept. Lehet házi, erdei, csirkemellsonka az alapja, de mehet bele egyszerű trappista, edami, vagy akár cheddar sajt is.
Ham and cheese palacsinta
Hozzávalók 6 adaghoz
- 2 darab tojás
- 1 bögre liszt
- 0.75 bögre tej (2,8 %-os)
- 0.5 bögre víz
- 3 evőkanál vaj
- 170 gramm sonka (szeletelt vagy kockázott)
- 170 gramm sajt (szeletelt vagy reszelt)
Elkészítés:
A tojásokat, a lisztet, a tejet, a vizet és az olvasztott vajat keverjük alaposan össze egy robotgép segítségével. Tegyük a tésztát fél órára a hűtőbe.
Vajazzunk ki egy tapadásmentes (25 cm-es) serpenyőt, melegítsük fel. Öntsünk egy merőkanálnyi tésztát a serpenyőbe, oszlassuk el mindenhol. Süssük 1 percig, fordítsuk meg, a másik felét is egy percig pirítsuk.
Szórjuk meg bőven reszelt sajttal és sonkával, hajtsuk félbe, majd süssük 1 percig, míg a sajt meg nem olvad benne. Tegyük félre. Tegyünk így a maradék tésztával is, mindegyik előtt vajazzuk ki a serpenyőt.
Melegen, akár tejföllel tálaljuk.
Fotó: Getty Images