Jaffa szörp házilag: isteni narancsszörp adalékanyag-mentesen
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Mostanában teljesen rászoktam a házi szörpökre, főleg a málnára és a meggyre, de csak addig voltak azok a favoritok, amíg nem készítettem el ezt a narancsszörpöt.
Bár a szörp - cukortartalmánál fogva - sem tartozik a legegészségesebb italok közé, ha házilag készítjük, biztosan kihagyjuk belőle az egészségre káros adalékanyagokat, ráadásul egyáltalán nem olyan bonyolult az elkészítése, mint azt elsőre gondolnánk. Fanta-rajongók figyelmébe ajánlom, hogy ez a szörp szódával keverve teljesen jól reprodukálja a kedvenc üdítőjüket.
A málnaszörpöt mindenki ismeri és szereti, na de ki emlékszik a legendás Jaffa szörpre, ami nem másból, mint narancsból készült? A Jaffa fajtájú déligyümölcs édes és lédús fajta, eredetileg Jaffa városában termett, de ma már bármilyen mediterrán országban termeszthetnek ilyen néven.
Házi narancsszörp
Hozzávalók 20 decihez
- 2 kilogramm narancs
- 1 liter víz
- 0.5 liter cukorszirup
Elkészítés:
A narancsokat hámozzuk meg, szedjük gerezdekre.
Készítsük el a cukorszirupot: fél liter vízhez adjunk fél kilogramm cukrot, jól keverjük el, forraljuk pár percig.
Forrás közben adjuk hozzá a narancsot, öntsük fel 1 liter vízzel, lassú tűzön főzzük negyed órát, majd vegyük le. Botmixerrel turmixoljuk le, majd hagyjuk kihűlni. Szűrjük le, majd forraljuk fel még egyszer.
Öntsük a szörpöt sterilizált üvegekbe, zárjuk le, hagyjuk kihűlni.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors