Házi pizzás csiga: a legnépszerűbb péksütemény óvodások körében - Tapasztalatból tudjuk

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Amikor ovi után a gyerekekkel bevetődünk egy pékségbe, vagy mindenki választhat magának valamit a szupermarket pékrészlegén, tuti, hogy minden pizzás nevet viselő tekercs, csiga, táska nálunk köt ki, annyira rá vannak kattanva a gyerekeim. Persze a pizzához ezeknek a csigáknak semmi köze. Be kellett látnom, hogy mind egyszerűen kecsöpből készülnek.

Ha tehát itthoni körülmények között szeretném rekonstruálni a bolti pizzás csigát, fognom kell egy adag mélyhűtött leveles tésztát, bőségesen meg kéne locsolnom a legsilányabb minőségű bolti kecsöppel, no meg talán egy kis száraz trappistaszéllel, és tökéletes hasonmását kapnám.

Erre azonban nem vitt rá a lélek, az első házi pizzás csigáim e döntés fényében nem is sikerültek tökéletesen. Hol kevés volt a szósz, hol sok volt, de kifolyt, vagy túl savanykás lett a végeredmény. A mostani verzió lett az eddigi legjobb.

Az egyik titok a cukorban rejlik: a kecsöp ugyanis cukros, édes, ezt a tulajdonságát kell hát utánoznunk. A másik pedig a sűrűség. Passzírozott paradicsomból nem jó, mert kifolyik tekerés és szeletelés közben. A mostani csigák sírített paradicsommal készültek, amit édesítettem és sok grana padanoval sűrítettem még szilárdabbra.

Házi pizzás csiga

DSC 2233 (1)

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 500 gramm liszt
  • 2.5 deciliter tej
  • 7 gramm porélesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál
  • 70 gramm vaj
  • 300 gramm sűrített paradicsom
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olíva olaj
  • 2 csipet
  • 1 evőkanál oregánó
  • 100 gramm grana padano
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet elkeverem a sóval. A langyos tejbe keverem az élesztőt és a cukrot, majd a liszthez öntöm. Elkeverem, és mikor összeállt, hozzáadom a puha vajat is, és addig gyúrom a tésztát, míg fel nem veszi a vajat. Tálba teszem, és letakarva egy órán át kelni hagyom. Közben elkészítem a szószt. A sűrített paradicsomot cukorral, sóval, fokhagymával és oreganoval ízesítem, belekeverem az olajat és a reszelt sajtot is. Amikor a tészta megkelt, fél centis téglalapot nyújtok belőle. Megkenem a tetejét a szósszal, és a hosszanti oldalánál feltekerem. egy éles késsel ujjnyi vastag csigákat vágok a tekercsből. Sütőpapíros tepsire sorakoztatom őket, még több sajtot szórok rájuk. Fél órán át hagyom őket kelni. Amikor megkeltek, a sütőt előmelegítem 180 fokosra, és körülbelül fél óra alatt megsütöm a csigákat.

Fotók: Ács Bori

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük