A bejglitől a diótortáig: a 8 legfinomabb karácsonyi sütemény
Édesítsd meg az ünnepet finomabbnál finomabb sütikkel! Összegyűjtöttük a legnagyobb kedvenceket, mindegyikkel biztos a siker.
A mézeskalács hozzátartozik a karácsonyhoz, a finomság tökéletes nassolnivaló az ünnep idején. Mivel jól záródó dobozban sokáig eláll, ezért gasztroajándéknak is tökéletes. A kreatívabbak kiélhetik a művészi hajlamukat a finomság készítése közben, mely remek karácsonyi vagy asztali dísz is lehet.
A mézeskalács készítése nem nehéz, csupán a méz miatt kényesebb a tészta. Ezért nagyon fontos, hogy miután összeállítottad, azonnal rakd hűtőbe, hogy a hidegen pihenjen. Ennek köszönhetően a masszával jól lehet majd dolgozni, könnyű nyújtani, a sütésnél pedig nem fog repedni, szép egyenletes lesz. Arra azonban továbbra is figyelj, hogyha már kiszúrtad, de még nem tetted a sütőbe barnulni, addig hidegen legyen a keksz, úgy megőrzi a formáját.
A türelem továbbra is nagy erény, miután kisült, várd meg, míg teljesen kihűl, csak utána indulhat a cicomázás. Melegen ne állj neki, mert sérülékeny a tészta, és elfolyik rajta a máz.
A mézet és a vajat tegyük lábasba, és melegítsük fel.
A liszthez adjuk hozzá az őrölt mandulát, gyömbért, fahéjt, mézeskalács-fűszerkeveréket és a szódabikarbónát. Ezután öntsük rá az egybeolvasztott mézes vajat, és keverjük simára a ragacsos masszát. A masszát csomagoljuk fóliába, és tegyük hűtőszekrénybe egy éjszakára.
Másnap a tésztát lisztezett felületen nyújtsuk 1 centiméter vastagságúra, majd szúrjuk ki tetszőleges formákkal.
A kiszaggatott tésztát sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, és toljuk 160 fokosra előmelegített sütőbe 10-15 percre.
A megsült mézeskalácsokat teljesen hűtsük ki.
A porcukrot a vízzel keverjük simára, majd kanalazzuk vagy habzsákból nyomjuk a kekszek tetejére.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu