Csodaszép, puha mézeskalács házilag: elronthatatlan a receptje

2
Nyomtatás
mkcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Mézeskalács nélkül nincs karácsony! Készíts a gyerekekkel mutatós finomságot, mely gasztroajándéknak és dísznek is tökéletes.

A mézeskalács hozzátartozik a karácsonyhoz, a finomság tökéletes nassolnivaló az ünnep idején. Mivel jól záródó dobozban sokáig eláll, ezért gasztroajándéknak is tökéletes. A kreatívabbak kiélhetik a művészi hajlamukat a finomság készítése közben, mely remek karácsonyi vagy asztali dísz is lehet.

A pihentetés a titka

A mézeskalács készítése nem nehéz, csupán a méz miatt kényesebb a tészta. Ezért nagyon fontos, hogy miután összeállítottad, azonnal rakd hűtőbe, hogy a hidegen pihenjen. Ennek köszönhetően a masszával jól lehet majd dolgozni, könnyű nyújtani, a sütésnél pedig nem fog repedni, szép egyenletes lesz. Arra azonban továbbra is figyelj, hogyha már kiszúrtad, de még nem tetted a sütőbe barnulni, addig hidegen legyen a keksz, úgy megőrzi a formáját.

A türelem továbbra is nagy erény, miután kisült, várd meg, míg teljesen kihűl, csak utána indulhat a cicomázás. Melegen ne állj neki, mert sérülékeny a tészta, és elfolyik rajta a máz.

Karácsonyi mézeskalács

mkct

Hozzávalók 4 személyre

Tészta:

  • 200 ml méz
  • 85 g vaj
  • 225 g liszt
  • 75 g darált mandula
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • 0.5 teáskanál szódabikarbóna

Máz:

  • 125 g porcukor
  • 5 evőkanál víz
Recept idők

Elkészítés:

A mézet és a vajat tegyük lábasba, és melegítsük fel.

A liszthez adjuk hozzá az őrölt mandulát, gyömbért, fahéjt, mézeskalács-fűszerkeveréket és a szódabikarbónát. Ezután öntsük rá az egybeolvasztott mézes vajat, és keverjük simára a ragacsos masszát. A masszát csomagoljuk fóliába, és tegyük hűtőszekrénybe egy éjszakára.

Másnap a tésztát lisztezett felületen nyújtsuk 1 centiméter vastagságúra, majd szúrjuk ki tetszőleges formákkal.

A kiszaggatott tésztát sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, és toljuk 160 fokosra előmelegített sütőbe 10-15 percre.

A megsült mézeskalácsokat teljesen hűtsük ki.

A porcukrot a vízzel keverjük simára, majd kanalazzuk vagy habzsákból nyomjuk a kekszek tetejére.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon