![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Meseszép adventi koszorú mézeskalácsból: az illatos dekorációt mindenki imádni fogja
![amkcover](https://kep.index.hu/1/0/4081/40816/408165/40816531_3114805_9f6b3d032ec4670c7f85d8d7570ad7df_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az adventi időszakban még a legkomolyabb felnőttet is átjárja a gyermeki öröm, az ünnep varázsa mindenkit magával ragad.
Az ünnepi készülődés egyik fontos eleme az adventi koszorú, amely bár hagyományosan zöld ágakból készül, ha szeretnél újítani a megszokott formákon, akkor mézeskalácsból készítsd el.
Szép, illatos és persze csipegetni is lehet belőle, már ha nem sajnálja az ember. A mutatós dekoráció egyszerűen készül, engedd szabadjára a fantáziád, csinosítsd kedvedre az adventi koszorút. A cukormázhoz keverj ételfestéket, használj ehető gyöngyöket, akár még a koszorú közepére mini mézeskalács-házikót is tehetsz. Kicsik és nagyok is odáig lesznek a mesebeli koszorúért.
Ezekre figyelj
- A begyúrt tésztát nyújtás előtt mindig pihentesd a hűtőben minimum 30 percig, de ha 1 napig áll, az sem baj.
- A kisült koszorút és a formákat hűtsd ki teljesen, addig ne mozgasd.
- A vékonyra nyújtott tésztát kiszúrók hiányában sablon segítségével is kiszaggathatod, rajzolj tetszőleges formákat, vagy tölts le az internetről mintákat.
- A tészta nyújtása mindig sütőpapíron történjen, úgy nem fog eldeformálódni vagy leragadni.
Adventi koszorú mézeskalácsból
![amkct](https://kep.index.hu/1/0/4081/40816/408168/40816839_2e34b5b3009f99ee39b0fe612291ff21_wm.jpg)
Hozzávalók 1 darabhoz
Tészta:
- 20 dkg finomliszt
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- 4 evőkanál méz
- 5 dkg porcukor
- 8 dkg puha vaj
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál fahéj
- 0.5 teáskanál szerecsendió
- 1 darab tojás (a kenéshez)
Cukormáz:
- 1 darab tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- 3 csepp citromlé
Elkészítés:
Tészta:
A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, majd a tésztacipót csomagoljuk folpackba és 30 percre tegyük a hűtőbe pihenni.
A pihent tésztát tegyük sütőpapírra, majd nyújtsuk ki 5 mm vékonyra. Vágjuk ki az alapot, egy nagy körre lesz szükség: ehhez egy nagytányért vágjunk körbe, majd a közepébe tegyünk egy kistányért, azt is vágjuk körbe, hogy lyukas legyen a kör közepe, mint a koszorúnál. A maradék tésztát szúrjuk ki ünnepi formákkal (csillag, harang, fenyőfa). Mindenképp legyen négy nagyobb forma, amelyeknek a közepét szúrjuk ki kör alakú szaggatóval (a méret a mécsesnek megfelelő legyen), idekerülnek majd a gyertyák.
A koszorút és a kiszúrt formákat kenjük le felvert tojással, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15 percre. Várjuk meg, míg teljesen kihűl a tészta.
Cukormáz:
A szobahőmérsékletű tojást verjük kemény habbá, utána adjuk hozzá a porcukor felét, verjük még 2-3 percig, majd a maradék cukrot is dolgozzuk hozzá. Utána a citromlevet is adjuk hozzá, még egy picit verjük a habot.
A sűrű, jól kenhető masszát töltsük papírtölcsérbe vagy habzsákba.
Összeállítás:
A koszorút helyezzük tálcára vagy tányérra, a kiszúrt formák aljára tegyünk a cukormázból (ragasztóként szolgál), és helyezzük tetszőlegesen az alapra. A cukormázzal ízlés szerint díszítsük fel a koszorút, majd miután megszáradt, tegyük bele a nagyobb, lyukas közepű formákba a mécseseket.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!