Meseszép adventi koszorú mézeskalácsból: az illatos dekorációt mindenki imádni fogja

amkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az adventi időszakban még a legkomolyabb felnőttet is átjárja a gyermeki öröm, az ünnep varázsa mindenkit magával ragad.

Az ünnepi készülődés egyik fontos eleme az adventi koszorú, amely bár hagyományosan zöld ágakból készül, ha szeretnél újítani a megszokott formákon, akkor mézeskalácsból készítsd el.

Szép, illatos és persze csipegetni is lehet belőle, már ha nem sajnálja az ember. A mutatós dekoráció egyszerűen készül, engedd szabadjára a fantáziád, csinosítsd kedvedre az adventi koszorút. A cukormázhoz keverj ételfestéket, használj ehető gyöngyöket, akár még a koszorú közepére mini mézeskalács-házikót is tehetsz. Kicsik és nagyok is odáig lesznek a mesebeli koszorúért.

Ezekre figyelj

  • A begyúrt tésztát nyújtás előtt mindig pihentesd a hűtőben minimum 30 percig, de ha 1 napig áll,  az sem baj.
  • A kisült koszorút és a formákat hűtsd ki teljesen, addig ne mozgasd.
  • A vékonyra nyújtott tésztát kiszúrók hiányában sablon segítségével is kiszaggathatod, rajzolj tetszőleges formákat, vagy tölts le az internetről mintákat.
  • A tészta nyújtása mindig sütőpapíron történjen, úgy nem fog eldeformálódni vagy leragadni.

Adventi koszorú mézeskalácsból

amkct

Hozzávalók 1 darabhoz

Tészta:

  • 20 dkg finomliszt
  • 1 darab tojás
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 4 evőkanál méz
  • 5 dkg porcukor
  • 8 dkg puha vaj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál fahéj
  • 0.5 teáskanál szerecsendió
  • 1 darab tojás (a kenéshez)

Cukormáz:

  • 1 darab tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 3 csepp citromlé
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, majd a tésztacipót csomagoljuk folpackba és 30 percre tegyük a hűtőbe pihenni.

A pihent tésztát tegyük sütőpapírra, majd nyújtsuk ki 5 mm vékonyra. Vágjuk ki az alapot, egy nagy körre lesz szükség: ehhez egy nagytányért vágjunk körbe, majd a közepébe tegyünk egy kistányért, azt is vágjuk körbe, hogy lyukas legyen a kör közepe, mint a koszorúnál. A maradék tésztát szúrjuk ki ünnepi formákkal (csillag, harang, fenyőfa). Mindenképp legyen négy nagyobb forma, amelyeknek a közepét szúrjuk ki kör alakú szaggatóval (a méret a mécsesnek megfelelő legyen), idekerülnek majd a gyertyák.

A koszorút és a kiszúrt formákat kenjük le felvert tojással, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15 percre. Várjuk meg, míg teljesen kihűl a tészta.

Cukormáz:

A szobahőmérsékletű tojást verjük kemény habbá, utána adjuk hozzá a porcukor felét, verjük még 2-3 percig, majd a maradék cukrot is dolgozzuk hozzá. Utána a citromlevet is adjuk hozzá, még egy picit verjük a habot.

A sűrű, jól kenhető masszát töltsük papírtölcsérbe vagy habzsákba.

Összeállítás:

A koszorút helyezzük tálcára vagy tányérra, a kiszúrt formák aljára tegyünk a cukormázból (ragasztóként szolgál), és helyezzük tetszőlegesen az alapra. A cukormázzal ízlés szerint díszítsük fel a koszorút, majd miután megszáradt, tegyük bele a nagyobb, lyukas közepű formákba a mécseseket.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük