Roppanós, karamellizált dió az ünnepekre – Ajándékba is tökéletes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Annyira jó ez a recept, hogy nemcsak ünnepekkor, hanem minden héten el szeretnéd majd készíteni ezt az isteni nassolnivalót.
Amennyire finom ez a ropogós, roppanós karamellréteggel bevont dió, annyira egyszerű elkészíteni. Az olajos mag nagyon egészséges, omega-3 zsírsavtartalma jelentős, de azért óvatosan, mértékkel nassolj belőle, mert a kalóriatartalma magas.
Nagyon finom szőlővel és sajttal is, de ha egy kicsit édesszájúbb vagy, akkor barna cukorral karamellizálhatod is. Egy baj van ezzel a recepttel, hogy tényleg abbahagyhatatlan lesz a végeredmény, főleg, ha ezt a tökéletes receptet követed.
Ezt a roppanós diót ízlésesen csomagolva adhatod ajándékba is, de ha szép csatos üvegbe teszed, a te konyhádban is szépen fog mutatni addig a pár percig, amíg el nem fogy.
Karamellizált dió
Hozzávalók 6 adaghoz
- 2 evőkanál étolaj
- 2 evőkanál balzsamecet
- 1 csipet bors
- 230 gramm dióbél
- 110 gramm barna cukor
Elkészítés:
Egy nagyobb serpenyőben keverjük össze az olajat, a balzsamecetet és a borsot. Melegítsük őket össze közepes lángon. Adjuk hozzá a diót, és szintén közepes lángon pirítsuk nagyjából 4 percig úgy, hogy mindegyik magot befedje a szósz. Szórjuk meg a barna cukorral, és folyamatosan keverve addig pirítsuk, amíg a cukor el nem olvad, és be nem vonja a dióbeleket. Ha kész, szórjuk egy fóliával letakart tepsire, terítsük szét, és várjuk meg, amíg kihűl.
Zárható üvegben vagy dobozban tároljuk.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors