Friss kókuszból a muffin is sokkal puhább, szaftosabb lesz

3
Nyomtatás
kókuszmuffin cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Miután kókusztejet gyártottunk saját magunk otthon, sok reszelékünk maradt, amiből pedig csodás muffinokat sütöttünk.

Nagyon igyekszem csökkenteni a kidobott élelmiszert itthon, ami egy konyhában, ahol sokan vagyunk és sok ételt főzünk, nem mindig könnyű, de egyre jobb vagyok benne. Most például rengeteg kókuszreszelékem maradt a múltkori kókusztejkészítésből, amit semmiképp nem akartam kidobni, mert bár íze egy részét átadta a tejnek, még mindig illatos maradt. Hamar eldőlt, hogy muffin lesz belőle, ez az a sütemény, ami a legjobban viseli, ha a lisztet más alapanyagra cseréljük le benne.

Liszt helyett kókusz

Ráadásul a kókusz segít megelőzni azt, amitől egy muffin elkészítése esetében a legjobban tartunk: a kiszáradást. Nincs szomorúbb dolog, mint egy morzsálódó, száraz muffin, amitől meg akar fulladni az ember. Akár a liszt teljes mennyiségét lecserélhetnénk kókuszra, és akkor nem csak gluténmentes, de sokkal-sokkal szénhidrátszegényebb is lenne, de itt most az ideális középút megtalálása volt a cél: a nem morzsálódó, nem széteső, de nagyon puha és szaftos sütemény, ami másnap is élvezhető állagú, nem szárad ki.

Most áfonyával és kókuszcsipsszel díszítettem, de bármi jó lehet a friss vagy fagyasztott gyümölcsök közül, de mehetünk hedonistább irányba is, és szórhatunk rá apróra vágott csokoládét.

Kókuszos muffin

kókuszmuffin ajanlo

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 150 gramm kókuszreszelék (kókuszchipsből)
  • 100 gramm liszt
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 1 csipet
  • 50 gramm cukor
  • 3 deciliter joghurt
  • 50 gramm vaj
  • 2 darab tojás

Feltétnek

  • 2 marék bogyós gyümölcs
Recept idők

Elkészítés:

Egy muffinformát kibélelünk papírkapszlikkal, vagy alaposan kivajazunk-kilisztezünk, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.

Először a nedves alapanyagokat keverjük össze: a tojást, a cukrot és az olvasztott vajat, majd a joghurtot. Külön tálban elkeverjük a lisztet, kókuszt, sütőport és a sót. Ezt a száraz egyveleget a nedvessel éppenhogy csak összeforgatjuk. A tésztát elosztjuk az üregekben úgy, hogy mindegyiket csak a háromnegyedéig töltjük meg. Szórunk bele egy kis gyümölcsöt, esetleg csokidarabokat vagy kókuszcsipszet.

Körülbelül 20 perc alatt fognak készre sülni.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon