Ha épp nincs otthon, így készíts házilag kókusztejet

kokusztej - cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagyon szeretek kókusztejjel főzni, nem csak currykhez, de nagyon sok leveshez és főzelékhez is sokkal szívesebben adom már, mint tejet vagy tejszínt. Egyre több helyen kapni, de nagyon nagy az egyes lelőhelyek közötti ár- és minőségbeli ingadozás, ezért kipróbáltam, milyen házilag elkészítve.

A kókusztej úgy ad egy nagyon enyhén édes, gyümölcsös ízt az ételeknek, hogy közben nem nehezíti el őket, ezért már annyira rákaptam, hogy nem nagyon tudok leszokni róla. Egyre többféle kókusztejet kapni itthon a szupermarketek saját márkáitól a törökökig. Az egyik olyan sűrű, hogy ki sem jön a dobozból, a másik túl folyékony. A házi sűrűségét legalább beállíthatom én magam, nem beszélve arról, hogy sokkal gazdaságosabb megoldás.

Csak kókuszcsipszből készítsük

Egy fontos dolog van: csak kókuszcsipszből szabad nekiállni, mert a reszelékben már nagyon kevés ízanyag található, nem sokat ér. A legcsodálatosabb eredményt persze igazi kókusszal lehet elérni, szóval akinek van ereje és eszközei a kókuszdió feltöréséhez, mindenképp készítse abból.

A lenti recept egy sűrűbb kókusztejet eredményez, amit főzéshez állítottam be, aki inkább iváshoz készítené, nyugodtan hígítsa tovább.

Házi kókusztej

kokusztej - ajanlo

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 200 gramm kókuszcsipsz
  • 0.5 liter víz
Recept idők

Elkészítés:

A kókuszcsipszet finomra daráljuk, majd a forró vízzel együtt turmixgépbe tesszük, és sokáig, legalább 2-3 percig turmixoljuk. Egy nagy tál fölé szűrőt helyezünk, amit kibélelünk egy laza szövésű konyharuhával vagy textilpelenkával. Ezen szűrjük át a kókusztejet, hagyjuk lecsöpögni, majd jól nyomkodjuk is ki. A megmaradt kókuszt fel lehet használni zabkásához, muffinokhoz vagy müzliszeletekhez.

Fotó: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük