Puha, körtés piskóta mascarponéval dúsítva – A tésztájában is gyümölcsdarabok vannak
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Puha és szaftos lesz a mascarponétól ez az egészen egyszerűen elkészíthető piskóta, amelybe az ősz egyik legfinomabb gyümölcse, körte sül.
A puha piskóták mindig jól jönnek, akár egy izgalmasabb reggeliről, akár délutáni desszertről van szó. Akkor lesz finom, ha a piskóta puha, lágy és levegős, de ha a tésztájába kerül egy kevés gyümölcs is, az nagyon fel tudja dobni.
Az ősz egyik legszerethetőbb gyümölcse a körte, amely nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is. Többek között nagyon sok ásványi anyag és vitamin található benne, főként A-, B1-, B2-, C-, E-vitamin.
Ehhez a recepthez érdemes keményebb körtéket választani, sütés közben pont annyira fognak megpuhulni, amennyire szükséges.
Körtés piskóta
Hozzávalók 8 adaghoz
- 210 gramm liszt
- 30 gramm kukoricakeményítő
- 1.5 teáskanál sütőpor
- 0.5 kávéskanál szódabikarbóna
- 140 gramm cukor
- 3 darab tojás
- 250 gramm mascarpone
- 2.5 evőkanál olaj
- 0.5 kávéskanál só
- 2 darab körte
- szóráshoz porcukor
Elkészítés:
Melegítsük fel a sütőt 170 fokra. Egy 23 centiméter átmérőjű kapcsos tortaformát vékonyan vajazzunk ki.
A körtéket mossuk és hámozzuk meg. Az egyiket kockázzuk fel, a másikat szeleteljük vékonyra, tegyük félre.
Egy tálban keverjük habosra a cukrot a tojásokkal, majd adjuk hozzá a mascarponét, addig keverjük, amíg egynemű nem lesz.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a kukoricakeményítőt, a szódabikarbónát és a sütőport. A száraz és a nedves hozzávalókat óvatosan forgassuk össze, majd keverjük hozzá az olajat is. A végén keverjük bele a felkockázott körtét is.
Óvatosan kanalazzuk bele a masszát a tortaformába, fektessük rá a körteszeleteket, majd hintsük meg porcukorral.
Süssük 50-60 percig, tűpróbáig.
Fotó: Getty Images