Krémes szószban pirult garnélarák – Kenyér mellé, de tésztával keverve is mennyei

tejszínes szószban sült rákocska cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A krémes szósz körbeöleli a rákocskákat, egészen különleges ízvilágot kölcsönözve nekik.

Ha szereted a tenger gyümölcseit, akkor a kis garnélarákok biztosan a kedvenceid lesznek. Akár grillezve, fűszeresen is elkészítheted őket, de salátában is nagyon jól érvényesülnek, csak pirítsd picit le őket.

A garnélát mindenképpen vajon érdemes sütni, hogy magába szívja a zsiradékot, valamint a pirult fokhagyma is nagyon jól áll neki: ezt a vajas-fokhagymás rákot mindenképp süsd meg, még afrodiziákumnak is tökéletes. Ami pedig még finomabbá teszi, az a tejszínes szósz, amelybe egy kevés fehérbort is keverj, hogy pikánsabb legyen a végeredmény. Már csak tésztát kell hozzá kifőznöd, de párolt rizzsel vagy krumplival is tálalhatod. 

Krémes szószban sült rák

tejszínes szószban sült rákocska recept ok

Hozzávalók 4 adaghoz:

Rák:

  • 500 gramm garnélarák (tisztított)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 kávéskanál bors
  • 1 kávéskanál
  • 15 gramm vaj

Szósz:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 gramm vaj
  • 80 milliliter fehérbor (száraz)
  • 120 milliliter zöldségalaplé
  • 200 milliliter tejszín
  • 40 gramm parmezán
  • ízlés szerint petrezselyem (apróra vágva)
Recept idők

Elkészítés:

Tegyük a rákot és az apróra vágott fokhagymát egy tálba. Sózzuk, borsozzuk, öntsünk rá olívaolajat, forgassuk össze és tegyük félre 20 percre. 

Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, majd adjunk hozzá annyi rákot, amennyi kényelmesen elfér, süssük minden oldalukat 1-1 percig, majd vegyük ki őket. Ismételjük meg ezt a maradék rákkal is. Ha nem elég a vaj, pótoljuk. A visszamaradt zsiradékot és fokhagymát szedjük ki a serpenyőből, keverjük a megsült rákokhoz. 

Készítsük el a szószt. A serpenyőbe tegyünk még vajat, várjuk meg, amíg elolvad, majd adjunk hozzá apróra vágott fokhagymát, kicsit pirítsuk meg. Öntsük hozzá a fehérbort, vegyük feljebb a hőmérsékletet, várjuk meg, amíg felforr és a bor elpárolog. Ekkor öntsük hozzá a zöldségalaplevet, azt is várjuk meg, míg szinte teljesen elpárolog. Ekkor vegyük lejjebb a hőmérsékletet, öntsük hozzá a tejszínt és főzzük 2 percig. Szórjuk rá a parmezánt, majd tegyük vissza a rákocskákat is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel, azonnal tálaljuk.

Krumplival, tésztával vagy rizzsel tálalva is nagyon finom.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük