Könnyed avokádós-garnélás saláta: tápláló és egészséges nyári ebéd

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egyik délben salátát rendeltem, de biztos, ami biztos, rendeltem mellé egy adag mákos gubát is, nehogy éhes maradjak. Azonban, amikor megettem, már nem is kívántam mást, a desszert megmaradt estére. 

A saláták, ha az alapanyagok jól vannak összeválogatva, laktatóbbak és táplálóbbak tudnak lenni, mint egy komplett főétel. Amellett, hogy az alakunkra is vigyáznak, nagyon egészségesek is, ráadásul gyorsan elkészülnek. 

A lényeg, hogy ne kelljen bekapcsolni a sütőt

Egy Szeged mellett élő, nagyon jó barátommal órákat töltünk azzal, hogy recepteket, ételeket elemzünk ki, főzési tapasztalatokat osztunk meg egymással. A kánikula ki tudja hanyadik napján írt nekem, hogy olyan jó lenne, ha olyan recepteket írnék, amelyekhez nem vagy csak minimálisan kell bekapcsolni a sütőt vagy a főzőlapot. Próbáltam átérezni a helyzetét, főleg úgy, hogy én a legnagyobb melegben is képes vagyok szinte bármit megenni. 

A jéghideg gyümölcsleveseken, például a nagy kedvenc meggylevesen kívül a saláták azok, amelyek szigorú értelemben megfelelnek ezeknek a kritériumoknak. A salátavariációknak pedig se szeri, se száma, és általában az alapanyagok is megtalálhatóak hozzá otthon.

Én nagyon szeretem a tenger gyümölcseit. A garnélarák vajon megpirítva például tökéletes saláta-alapanyag. Ebbe a verzióba a másik kedvencem, avokádó is kerül, amely nemcsak vitaminokban, hanem antioxidánsokban is rendkívül gazdag. 

Avokádós-garnélás saláta

garnélás avokádós saláta recept

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 200 gramm garnélarák
  • 1 darab avokádó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 marék rukkola
  • 5 darab koktélparadicsom
  • 20 gramm vaj
  • 1 marék zöldsaláta (madár, fejes, jég, római)
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 0.5 darab citrom leve
  • opcionális balzsamecet
Recept idők

Elkészítés:

A vajat melegítsük meg egy serpenyőben, tegyük rá a vékonyra szeletelt fokhagymát és a megtisztított garnélát. Ízesítsük ízlés szerint sóval, borssal, és pároljuk meg.

Az avokádót hámozzuk meg és szeleteljük fel, locsoljunk rá citromlevet, hogy ne barnuljon meg.

Egy tálra halmozzuk a hozzávalókat, tegyünk rá koktélparadicsomot, salátát és rukkolát is. Ízesítsük egy kis olívaolajjal, citromlével és ízlés szerint balzsamecettel.

 Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük