Omlós, vajas tészta gyümölcslekvárral rétegezve: rögtön dupla adagot süss belőle

12
Nyomtatás
lekvárossüti2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Bármilyen lekvárral készítheted, szezonban házit érdemes használni, de sűrűbb dzsemekkel is isteni lesz.

Gyors, egyszerű és mennyei ez a lekváros morzsasüti, 10 perc munkával, sütéssel együtt is 40 percen belül készen van. Az alapja egy nagyon vajas, omlós, morzsás tészta, amelyre bármilyen ízesítésű lekvár vagy dzsem kerülhet: a legfinomabb házival lesz, málna- és eperlekvárral mindenképpen próbáld ki.

Fontos, hogy mint a linzer- vagy pitetésztánál, hideg vajjal dolgozz, nem szabad megolvadnia a kezed melegétől. A liszttel egybegyúrva morzsás állaga lesz a tésztának, ez nem baj, sőt: a süti tetejére éppen ez a morzsa kerül, az aljához pedig csak egybe kell nyomkodni a tésztadarabokat, míg össze nem állnak homogén masszává.

Lekváros süti

lekvárossüti

Hozzávalók 16 szelethez

  • 230 gramm vaj
  • 100 gramm cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 280 gramm liszt
  • 1 nagyobb csipet
  • 250 gramm lekvár
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy 20x20 centis tepsit.

Az átszitált lisztet keverjük össze a sóval és a cukorral, majd öntsük bele a vaníliakivonatot és adjuk hozzá a kockákra vágott, hideg vajat. Géppel vagy kézzel dolgozzuk össze a tésztát, akkor jó, ha morzsás állaga lesz. 

A tészta 2/3 részét szórjuk a tepsibe, nyomkodjuk bele, hogy összeálljon egy téglalappá. Kenjük meg vastagon, egyenletesen a lekvárral, majd szórjuk a tetejére a maradék tésztát.

Toljuk a sütőbe 25-30 percre, míg a teteje aranybarna nem lesz.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon