
Omlós, vajas tészta gyümölcslekvárral rétegezve: rögtön dupla adagot süss belőle

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Krémes, tejszínes-brokkolis csirkemell: isteni ebéd fél órán belül

Krémes, sajtos mexikói kukoricasaláta: izgalmas köret húsok mellé

Mennyei habos piskóta csokimázzal: tejfölmousse borítja a puha tésztát

Extrán ropogós rántott halrudacskák: ebben nincs adalékanyag

Így távolítsd el a vízfoltokat a faasztalokról: 5 bevált tippet mutatunk
Bármilyen lekvárral készítheted, szezonban házit érdemes használni, de sűrűbb dzsemekkel is isteni lesz.
Gyors, egyszerű és mennyei ez a lekváros morzsasüti, 10 perc munkával, sütéssel együtt is 40 percen belül készen van. Az alapja egy nagyon vajas, omlós, morzsás tészta, amelyre bármilyen ízesítésű lekvár vagy dzsem kerülhet: a legfinomabb házival lesz, málna- és eperlekvárral mindenképpen próbáld ki.
Fontos, hogy mint a linzer- vagy pitetésztánál, hideg vajjal dolgozz, nem szabad megolvadnia a kezed melegétől. A liszttel egybegyúrva morzsás állaga lesz a tésztának, ez nem baj, sőt: a süti tetejére éppen ez a morzsa kerül, az aljához pedig csak egybe kell nyomkodni a tésztadarabokat, míg össze nem állnak homogén masszává.
Lekváros süti

Hozzávalók 16 szelethez
- 230 gramm vaj
- 100 gramm cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 280 gramm liszt
- 1 nagyobb csipet só
- 250 gramm lekvár
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy 20x20 centis tepsit.
Az átszitált lisztet keverjük össze a sóval és a cukorral, majd öntsük bele a vaníliakivonatot és adjuk hozzá a kockákra vágott, hideg vajat. Géppel vagy kézzel dolgozzuk össze a tésztát, akkor jó, ha morzsás állaga lesz.
A tészta 2/3 részét szórjuk a tepsibe, nyomkodjuk bele, hogy összeálljon egy téglalappá. Kenjük meg vastagon, egyenletesen a lekvárral, majd szórjuk a tetejére a maradék tésztát.
Toljuk a sütőbe 25-30 percre, míg a teteje aranybarna nem lesz.
Fotó: Getty Images