
Mac and cheese recept: nagyon sajtos, nagyon krémes tészta
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
Imádom a sajtokat, és azt hiszem, ezzel nem vagyok egyedül. De még jobb, ha ez a sajt olvadt, krémes és még egy kis bacont is dobunk mellé. A recept tökéletes választás a sajtimádóknak, ha gyorsan szeretnének egy extra finom ebédet.
Ezen a recepten egyszerűen nem lehet mit elrontani: lepirítjuk a bacont és a hagymát, mehet rá a kifőtt tészta, majd a végén ráolvasztjuk a reszelt sajtot.
Sokféleképpen megfőzhetjük ezt az ételt, lehet teljesen húsmentesen, csak sajtból, vagy tejes-lisztes sűrítéssel is készülhet a szósz, hogy ne legyen híg, de én általában ezt a lépést kihagyom, nem szeretek liszttel sűríteni, és szerintem ez az étel nem is igényli. Az a jó, ha minél szószosabb és minél krémesebb lesz a végeredmény.
Nálunk általában a párom készíti ezt a szuper receptet. Hétköznap is bőven belefér az időbe munka után, hiszen körülbelül 20 perc alatt elkészül az egész, talán a tészta kifőzése tart benne a leghosszabb ideig. Egyedül arra érdemes figyelni, hogy a tésztát csak al dente állagúra, vagyis félkeményre főzzük, mivel a sajtos-tejszínes szószban még tovább puhul, és nincs annál rosszabb, mint amikor a tészta szétmállik a szánkban.
A kész mac and cheeset még sütőben is megsüthetjük, ha beleöntjük egy jénaiba, és megszórjuk pluszban reszelt sajttal, de rakhatunk bele főtt zöldségeket is - egy jó brokkolis mac and cheese-nél nincs jobb -, vagy készíthetünk húsos verziót, ha a főzés elején csirkemellet is lepirítunk. Én most az alapreceptet fogom megmutatni nektek egy kis baconnel megspékelve. Ez így önmagában is tökéletes, de bátran lehet kísérletezni az alapanyagokkal.
Mac and cheese

Hozzávalók 4 adaghoz
- 25 dekagramm macaroni tészta
- 15 dekagramm bacon
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 deciliter tejszín
- 15 dekagramm trappista sajt
- 10 dekagramm cheddar sajt
- 5 dekagramm vaj
- ízlés szerint só, bors
- ízlés szerint tejföl
Elkészítés:
Amíg felforr a víz, addig egy serpenyőben kezdjük el lepirítani az apró kockára vágott hagymát és bacont egy kis vajon, ha pedig már félig készen vannak, akkor mehet bele a fokhagyma is. Közben beletehetjük a tésztát a vízbe, és körülbelül 8 perc alatt főzzük meg al dente állagúra.
Ha elkészült a tésztánk, szűrjük le (semmiképp se öblítsük át vízzel), majd mehet hozzá a hagymánkhoz és a baconhöz, keverjük jól össze az egészet, majd hagyjuk, hogy kicsit lepiruljon a tészta, nem kell folyamatosan kevergetni. Erre mehet a tejszín és a reszelt sajtok (szinte bármilyen reszelt sajtot használhatunk, ha csak egyféléből készítjük, akkor is isteni lesz), és addig főzzük, amíg el nem olvadnak teljesen. Keverjük jól össze az egészet, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Fotók: Shutterstock