Foszlós rugelach lekvárral töltve: így lesz tökéletes a tekercs tésztája
A rugelach, avagy a formás kis tekercs nagyon puha, pedig keleszteni sem kell.
A rugelach az egyik legfinomabb zsidó sütemény, a különlegessége abban rejlik, hogy a tésztája krémsajttal és rengeteg vajjal készül, így nagyon-nagyon puha és omlós lesz. A töltelék sokféle lehet, általában dióval vagy mákkal töltik meg, de lekvár is kerülhet a vajas tésztára, sőt, sós változatban is készítik.
Az alábbi verzió mákkrémmel készült, a mákot mézzel, citrommal és egy kevés vízzel vagy tejjel kell összefőzni, így sűrű, kenhető masszává alakul át. A citrom egyébként nem csak a töltelékben, a tésztában is helyet kaphat, úgy még finomabb lesz a süti. Tálalásnál szórd meg porcukorral, de önmagában is mennyei lesz, ráadásul napokig puha marad.
Készítsük el a tésztát: a krémsajtot és a puha vajat verjük habosra a cukorral. Keverjük bele a citromhéjat, a vaníliát és a sót. Fokozatosan adjuk hozzá a lisztet is, gyúrjuk össze a tésztát. Szedjük 4 részre, majd csomagoljuk mindegyik gombócot folpackba. Tegyük a hűtőbe 1 órára.
Közben készítsük el a tölteléket: a mákot, a mézet, a sót, a vizet, a cirom levét és héját tegyük egy kis lábasba. Keverjünk mindent össze, majd alacsony lángon melegítsük, míg összeáll, picit sűrűsödik a töltelék, nagyjából 10 percig főzzük. Tegyük félre, míg teljesen kihűl.
Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk az egyik rész tésztát egy 23 centis körré. A mákos töltelék egynegyedét oszlassuk el a tésztán úgy, hogy a széleken hagyjunk 1 centi helyet.
Vágjuk a kört 12 cikkelyre, majd mindegyiket tekerjük fel a szélesebb felétől kezdve. Tegyük a kifliket sütőpapírral bélelt tepsire. Járjunk el így a maradék tésztával is.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy kis tálban keverjük össze a tojást és a tejet, majd kenjük le vele a kiflik tetejét. Toljuk a sütőbe 15-20 percre, míg aranybarna lesz a tetejük.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu