Sósan is finom a zsidó süti, a rugelach – Reszelt sajttól és sajtkrémtől lesz puha

rugelach cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A rugelach legtöbbször édes töltelékkel töltött csavart kifli, de most sós változatban készült.

A rugelach hagyományosan zsidó sütemény, amelyet két zsidó ünnepre biztosan megsütnek, de olyan népszerű, hogy sok helyen már egész évben megtalálható a pékségekben és kávézókban. A klasszikus recept édes töltelékkel készül, a tésztája krémsajttól omlós. Hasonlóan ünnepi, édes és puha tésztájú sütemény a Hámán táska is. 

A tésztájának fontos a pihentetés, legalább két órát kell hagyni a hűtőben, de az sem baj, ha egész éjszakára ott marad. Utána csak nyújtani és tekerni kell. Aki nem édesszájú, annak jó hír, hogy ez a süti sósan is isteni finom, a tésztájába reszelt sajt kerül. Érdemes zsíros, ízes sajtot választani, a gouda tökéletesen megfelel. Frissen a legfinomabb, de ha véletlenül nem fogyna el, akkor másnap még biztosan puha marad.

Sajtkrémmel gyúrt rugelach

rugelach recept

Hozzávalók 24 darabhoz

Rugelach:

  • 200 gramm liszt
  • 100 gramm vaj
  • 2 kávéskanál
  • 120 gramm krémsajt (natúr)
  • 150 gramm sajt (reszelt)

Tetejére:

  • 1 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

A krémsajtot egy tálban keverjük össze a puha vajjal. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet és a sót, majd adjuk hozzá a krémsajtos keverékhez és gyúrjuk egynemű masszává. Formázzunk belőle cipót, tegyük folpackba, majd legalább 2 órára a hűtőbe. 

Amikor kivettük, vágjuk ketté. Az egyik felét tegyük egy lisztezett deszkára, nyújsuk ki 1-1,5 centiméter vastag köralakra. Szórjuk rá a reszelt sajt felét, kicsit nyomkodjuk le. A kört vágjuk egyforma cikkekre, majd a szélesebb végüktől kezdjük el feltekerni, hogy kiflialakot kapjunk. A tészta másik felével ismételjük meg ugyanezt. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

Tegyük a kifliket egy sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg őket a felvert tojással. Süssük 25 percig.

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük