![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Sósan is finom a zsidó süti, a rugelach – Reszelt sajttól és sajtkrémtől lesz puha
![rugelach cover](https://kep.index.hu/1/0/3551/35514/355140/35514079_2716517_7431e094c8f9ee75e2d64c29b4cd126c_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A rugelach legtöbbször édes töltelékkel töltött csavart kifli, de most sós változatban készült.
A rugelach hagyományosan zsidó sütemény, amelyet két zsidó ünnepre biztosan megsütnek, de olyan népszerű, hogy sok helyen már egész évben megtalálható a pékségekben és kávézókban. A klasszikus recept édes töltelékkel készül, a tésztája krémsajttól omlós. Hasonlóan ünnepi, édes és puha tésztájú sütemény a Hámán táska is.
A tésztájának fontos a pihentetés, legalább két órát kell hagyni a hűtőben, de az sem baj, ha egész éjszakára ott marad. Utána csak nyújtani és tekerni kell. Aki nem édesszájú, annak jó hír, hogy ez a süti sósan is isteni finom, a tésztájába reszelt sajt kerül. Érdemes zsíros, ízes sajtot választani, a gouda tökéletesen megfelel. Frissen a legfinomabb, de ha véletlenül nem fogyna el, akkor másnap még biztosan puha marad.
Sajtkrémmel gyúrt rugelach
![rugelach recept](https://kep.index.hu/1/0/3551/35514/355140/35514095_f582d9845d995227b83d21e290e1b863_wm.jpg)
Hozzávalók 24 darabhoz
Rugelach:
- 200 gramm liszt
- 100 gramm vaj
- 2 kávéskanál só
- 120 gramm krémsajt (natúr)
- 150 gramm sajt (reszelt)
Tetejére:
- 1 darab tojás
Elkészítés:
A krémsajtot egy tálban keverjük össze a puha vajjal. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet és a sót, majd adjuk hozzá a krémsajtos keverékhez és gyúrjuk egynemű masszává. Formázzunk belőle cipót, tegyük folpackba, majd legalább 2 órára a hűtőbe.
Amikor kivettük, vágjuk ketté. Az egyik felét tegyük egy lisztezett deszkára, nyújsuk ki 1-1,5 centiméter vastag köralakra. Szórjuk rá a reszelt sajt felét, kicsit nyomkodjuk le. A kört vágjuk egyforma cikkekre, majd a szélesebb végüktől kezdjük el feltekerni, hogy kiflialakot kapjunk. A tészta másik felével ismételjük meg ugyanezt.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Tegyük a kifliket egy sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg őket a felvert tojással. Süssük 25 percig.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors
Olvasd el ezt is!