Szereted a mekis almás pitét? Otthon is könnyedén elkészítheted a kedvenced
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Senkit nem buzdítok gyorséttermi étkezésre, de a mekis almás pitét nem lehet nem szeretni, szerencsére azonban házilag is elkészítheted.
Bár nem túl jó választás a gyorsétterem, vannak olyan ételek, amelyeknek az ízét néha-néha megkívánod, és ilyenkor bizony betérsz. Senki nem tudja, mi a titka az ottani ételeknek, egy biztos, sem az egészségedre, sem a fogyókúrádra nincsenek jó hatással. Ha nem szeretnél ismeretlen összetevőkkel barátkozni, akkor ezeket az ételeket otthon készítsd el, és még az általad kedvelt ízeket is felidézheted mindenféle káros adalékanyag nélkül.
Ha szereted a dupla hambugert, ahhoz itt találsz receptet, ha pedig sült krumplira vágysz, így tudod elkészíteni. Ha a hamburgerzsemlét is otthon dobnád össze, arra is mutatunk egy szuper receptet. Na de édesség nélkül sem lehet maradni, ha szereted a mekis almás pitét, ez a házi változat biztosan a kedvenced lesz.
Mekis almás pite
Hozzávalók 12 darabhoz
Almás pite:
- 1 tekercs leveles tészta
- 2 darab zöld alma (Granny Smith)
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál barna cukor
- 1 evőkanál citromlé (frissen facsart)
- 60 milliliter víz
- 1 teáskanál fahéj (őrölt)
- 0.5 kávéskanál szerecsendió
- 1.5 evőkanál keményítő
- 1.5 evőkanál víz
- 1 darab tojás (kenéshez)
Tetejére:
- 1.5 evőkanál barna cukor
- 1 kávéskanál fahéj (őrölt)
Elkészítés:
A tetejére, a szóráshoz szükséges cukrot és fahéjat keverjük össze.
Az almákat hámozzuk meg, vágjuk apróbb kockákra, majd tegyük egy lábasba. Adjuk hozzá a kétféle cukrot, öntsük rá a citromlevet és a vizet, és szórjuk meg fahéjjal és szerecsendióval, majd jól forgassuk össze. Közepes lángon kezdjük el párolni. Várjuk meg, amíg felforr, és hagyjuk 10 percig rotyogni, amíg az alma meg nem puhul. Néha keverjünk rajta egyet. Amíg az alma puhul, keverjük össze a keményítőt a vízzel. Öntsük az almás keverékre, majd együtt rotyogtassuk még néhány percig, amíg az egész be nem sűrűsödik. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A tojást enyhén verjük fel egy kevés vízzel.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Amíg hűl az amás keverék, a leveles tésztából vágjunk körülbelül 5x7 centiméteres téglalapokat. A felére halmozzunk az almás töltelékből úgy, hogy a széleit kihagyjuk. A széleket kenjük meg a felvert tojással. Fektessünk rá egy másik téglalapot, és a széleket nyomkodjuk le villával, a tetejét kissé vagdossuk be késsel. Kenjük le tojással, és szórjuk meg a barna cukros-fahéjas keverékkel.
Süssük a sütiket 18-20 percig, amíg a cukor szépen rá nem pirul a tetejére. Melegen vagy langyosan fogyasztva a legfinomabb.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors