Szereted a mekis sült krumplit? Ezzel a módszerrel otthon is elkészítheted

mekis sült krumpli cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A rossz hír, hogy ugyanannyira hizlal, a jó, hogy otthoni körülmények között is reprodukálható a gyorséttermi sült krumpli.

Biztosan te is elcsábultál már, ha a gyorsétteremben kapható, szinte utánozhatatlan ízű sült krumpliról van szó, ami után persze erős lelkiismeret-furdalás gyötri az embert. De ez nem akadályozhat meg abban, hogy máskor is betérj egy adagért. A mekis sült krumplinak bizony nem sok kihívója van ebben a műfajban, de ha már fast food, akkor jobb, ha otthon készíted el, és akkor ellenőrizheted, hogy mi kerül bele. Ennek a krumplinak egy plusz hozzávaló, no meg a sütési folyamat a titka.

Ha kicsit egészségtudatosabb szeretnél lenni, akkor süss a sütőben ropogós édesburgonya-hasábokat, ehhez itt találsz receptet. És bár a sült krumpli leginkább frissen jó, ha túl sokat sütöttél, akkor sem kell kétségbeesned, mert ezzel a módszerrel újramelegítheted. 

A barna héjú krumpli mellett a lisztesebb fajták működnek jól, ha sütésről van szó.

Mekis sült krumpli

mekis sült krumpli recept ok

Hozzávalók 4 adaghoz:

Áztatás:

  • 2 liter víz (hideg)
  • 50 gramm cukor
  • 3 evőkanál
  • 1 teáskanál ecet

Sült krumpli:

  • 6 darab krumpli (nagyobb, barna héjú)
  • a sütéshez olaj
  • 1 evőkanál vaj vagy kókuszzsír
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagyobb tálban keverjük össze a hideg vizet, a cukrot, a sót és az ecetet. 

A krumplikat hámozzuk meg, és mossuk meg alaposan hideg vízzel. Vágjuk fel körülbelül 1,2 centiméter vastag hasábokra. Tegyük a krumplikat az ecetes vízbe úgy, hogy mindenhol ellepje őket. Takarjuk le, és 2 órát pihentessük. 

Sűrjük le a krumplikat, és tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges vizet felitassa róluk. 

Egy mélyebb serpenyőben forrósítsunk olajat. Ha elég forró, akkor süssük 5 percet a krumplikat, vigyázzunk, hogy egyszerre ne tegyünk sokat az olajba. Vegyük ki őket szűrőkanállal, és tegyük papírtörlőre. 

Adjuk az olajhoz a vajat vagy a kókuszzsírt, várjuk meg, amíg újra forró lesz, tegyük vissza a krumplikat és süssük aranybarnára. Szűrőkanállal vegyük ki, tegyük papírtörlőre ismét. Ízlés szerint sózzuk, és forrón tálaljuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük