Puha, omlós narancskenyér - Szaftos, illatos és gyorsan elkészül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Háromsajtos, szaftos csirkemell roppanós zöldségekkel: az új családi kedvenc
A szegfűszeg élettani hatásai: mutatjuk az 5 legfontosabbat
Gyorsan elkészül, szaftos, omlós - a tökéletes narancskenyérrel nem lehet mellélőni. Narancshéj és narancslé is kerül bele, hogy egészen biztosan kiérződjön a édes, picit savanykás aromája.
Nincs szükség mérlegre, minden hozzávalót ki tudunk mérni egy bögre és egy kanál segítségével. Ráadásul ugyanúgy, mintha muffint készítenénk, csak összekeverjük külön a száraz, külön a folyékony hozzávalókat, egybevegyítjük őket, és készen is vagyunk.
Vaj nélkül készül ez a recept, a zsiradékot olajjal pótoljuk. Az olajtól lesz a tészta picit ragacsos, kevésbé fog kiszáradni, mégis omlós marad. Ha pedig biztosra szeretnénk menni, akkor a sütés végén még öntsük nyakon a kész süteményt egy adag narancslével, garantáltan szaftos lesz a végeredmény.
Ha szeretnénk - vagy van rá igény a családban -, csempészhetünk a tésztába egy kis kakaót, csokidarabokat, aszalt gyümölcsöket, nem lehet vele elrontani az alapreceptet. Bár megmondom őszintén, szerintem ez a narancskenyér önmagában is tökéletes.
Narancskenyér
Hozzávalók 15 adaghoz
- 1.5 bögre cukor (300 g)
- 4 darab tojás
- 1 bögre olaj (repce, napraforgó)
- 2 darab narancs
- 2.5 bögre liszt (350 g)
- 1 bögre narancslé
- 2.5 teáskanál sütőpor
- 0.5 bögre narancslé
- 2 evőkanál porcukor
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Vajazzuk ki a kenyérsütő formát és szórjuk be kristálycukorral.
2. A cukrot, a tojást, egy bögre narancslevet, a két narancs lereszelt héjat és az olajat robotgéppel dolgozzuk össze.
3. Keverjük ki egy másik tálban a lisztet a sütőporral, majd adjuk hozzá a tojásos-narancsos keverékhez.
4. Öntsük a tésztát az előkészített formába, süssük 40 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
5. Ha elkészült a sütemény, vegyük ki a sütőből, öntsük nyakon a fél bögre narancslével, majd szórjuk meg porcukorral. Most van teljesen kész a narancskenyér, jó étvágyat kívánunk hozzá!
Fotó: Shutterstock