Egyszerre ropogós és krémes polenta-falatok – Aranysárga finomság

Ropogós polenta snack
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha eddig a polentát csak egy ragacsos masszaként ismertétek, akkor most bemutatom nektek a partiképes változatát, ahol snájdig, szögletes rudak formájában keltenek majd feltűnést a vendégek között.

A polentát vagy más néven puliszkát régen a szegények eledeleként ismerték. A kukoricadarából és vízből álló kása mára viszont annyira népszerű lett, hogy nagynevű éttermek étlapján is megtalálható.

Persze rengetegféle variációja létezik a szalonnapörcöstől kezdve a juhtúróson át az édesig, de egy a lényeg, mindegyik finom, laktató és egészséges. Ez az étel most partifalat formájában születik újjá kis olívabogyóval keverve. Mártogatóssal egyenesen isteni.

Ropogós polenta snack

Ropogós polenta snack recept

Hozzávalók 4 személyre:

Polenta snack

  • 15 dekagramm kukoricadara
  • 1 liter víz
  • 10 dekagramm parmezán
  • 1 teáskanál
  • 5 dekagramm vaj
  • 5 dekagramm olívabogyó (fekete)

Mártogatós

  • 15 dekagramm lágy kecskesajt
  • 10 dekagramm mascarpone
  • ízlés szerint bors (frissen őrölt)
  • 1 csipet
  • 1 csokor metélőhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A vizet a sóval felforraljuk, majd beleszórjuk a kukoricadarát, és 5 percig keverjük közepes láng felett. Amikor elkezd sűrűsödni, abbahagyjuk a folyamatos kevergetést, levesszük a lángot a lehető legalacsonyabbra, és hagyjuk puffogni. Néha megkeverjük, és megvárjuk, amíg a polenta elválik a lábos oldalától, és szinte megáll benne a fakanál. Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a puha vajat és a sajtot, majd a durvára vágott olajbogyót. Megkóstoljuk, és ha kell, még sózzuk.

Egy 17 x 24 cm-es tepsit kikenünk olajjal, elsimítjuk benne a polentát, és hagyjuk kihűlni − legjobb, ha egész éjszakára behűtjük. A megszilárdult polentát kiborítjuk, szeletekre vágjuk, és jó forró serpenyőben, kevés olajon pirosra sütjük, hogy kívül szép ropogósak legyenek.

A kecskesajtot és a mascarponét habverővel habosra keverjük, a sóval, borssal és finomra vágott metélőhagymával ízesítjük. Tökéletes tunkolós kísérő a forró polentarudak mellé.

Ha a polentát más formában is megkóstolnád, akkor érdemes kipróbálni pizzaalapnak, ami nem csak finom, de a gluténérzékeny pizzaimádók is ehetik. 

Fotó: Street Kitchen

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük