
Villámgyors, nagyon sajtos keksz – Puha és laktató

Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence
Ropogós

Egyszerű, házi rukkolás pesto: gyors szósz tésztára vagy pirítósra

Nyári tócsni kukoricával és juhtúróval: egyszerű, mégis mennyei

Jéghideg meggyleves joghurttal: pirított mandulaszeletekkel kínáld

7 ötlet, mit készíts eperből desszert helyett: sósan is isteni

Leveskocka házilag: csak zöldség, semmi adalékanyag
A kekszről elsősorban az édes nassolnivaló jut eszünkbe, pedig a sósakat is érdemes megsütni.
A leggyakrabban kekszet készítek otthon, ez az az édesség, amit nem csak egyszerű elkészíteni, de a legnagyobb sikert is aratja. Ha végképp nincs otthon semmi édesség, akkor a keksz tökéletes megmentő, de kávé vagy tea mellé is lehet rágcsálni.
Na, de a kekszek legtöbbször édesek, a sósakat pedig méltatlanul hanyagoljuk, pedig sós ízekre is sokszor vágyunk, legalábbis a családom biztosan. Persze lehet készen is kapni kis sós falatkákat, de megsütni sem bonyolult. Sajtimádóként nem volt kérdés, hogy a kekszbe is ez kerül, méghozzá kétféle intenzív ízű sajt, cheddar és parmezán.
Sajtos keksz

Hozzávalók 6 adaghoz
- 100 gramm liszt
- 100 gramm vaj (hideg)
- 100 gramm sajt (cheddar vagy gouda)
- 50 gramm parmezán
- 1 kávéskanál só
- 2 darab tojás
- díszítéshez só, magok
Elkészítés:
A sajtokat reszeljük le, a vajat kockázzuk fel. Egy tojáson kívül az összes hozzávalót gyúrjuk össze. Gyorsan dolgozzunk. A tésztából gyúrjunk labdát, csomagoljuk be folpackba és tegyük egy órára hűtőszekrénybe.
Egy gyúródeszkára szórjunk vékonyan lisztet, nyújtsuk tetszőleges (de legfeljebb 5 milliméter) vékonyságúra a tésztát. Vágjunk a tésztából tetszőleges alakzatokat. Tegyük őket sütőpapírral letakart tepsire.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A másik tojást villával verjük fel, kenjük meg vele a kekszeket. Ízlés szerint szórjuk meg durva szemű sóval vagy magokkal.
Tegyük a kekszeket a sütőbe, 15 perc alatt süssük meg.
Fotó: Getty Images