Isteni, sörben párolt kagyló - Előételnek és spagettivel is tökéletes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A kagyló nálam szerelemétel, ráadásul egy időben minden héten egyszer frissen fogott kagylót vacsorázhattam.
A kagylót tényleg csak frissen szabad elkészíteni, és frissen is kell megenni. A romlott kagyló erős rosszullétert okoz. Egy időben az egyik kedvenc beszerzőhelyünkre minden héten egyszer érkezett friss kagyló, amit otthon gyorsan elkészítettünk, és be is faltuk. Mi akkor fehérborral készítettük, de ha épp nincs kéznél otthon megfelelő bor, akkor használjunk hozzá sört, nem bánjuk meg. A kagyló egyébként tökéletes magában is, de tálalhatjuk spagettihez vagy bruschettával is.
Tisztítás
Mielőtt megfőzzük, szedjük le a kagylók bajuszát, dörzsöljük meg őket, hogy a piszkot leszedjük, majd egy szűrőbe téve, folyó víz alatt alaposan mossuk meg. Ezután egy vízzel teli edényben áztassuk őket, majd szűrjük le újra.
5 hozzávalós sörös kagyló
Hozzávalók 2 személyre
- 1.5 kilogramm kagyló
- 2 evőkanál vaj
- 7 gerezd fokhagyma
- 3.5 deciliter sör
- 1 deciliter 30%-os tejszín
- 1 csipet nagyszemű só
Elkészítés:
Egy edénybe tegyünk vajat, és melegítsük fel. Adjuk hozzá a fokhagymát, és pároljuk pár percig. Ezután öntsük rá a sört, és addig forraljuk, amíg a felére nem csökken a mennyisége. Öntsük hozzá a tejszínt, ízesítsük ízlés szerint sóval, és rotyogtassuk pár percig. Tegyük bele a kagylókat, fedjük le az edényt, vegyük lejjebb a főzési hőmérsékletet, és addig gőzöljük őket, amíg a kagylók szépen ki nem nyílnak. Amelyik kagyló zárva marad, azt dobjuk ki. Sezdjük ki a kagylókat egy tálba, és szórjuk rá a megsült fokhagymákat.
Fotó: Getty Images