20 perces, egylábasos tészta spenóttal, édes koktélparadicsommal és sok fokhagymával

egylábasostészta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Munka után is összedobhatod ezt a tésztát, tele van friss zöldségekkel, laktató, miközben nem nehéz.

Imádom az egylábasos tészta műfaját, nemcsak azért, mert egy edénnyel kevesebbet koszolok össze, hanem azért is, mert minden íz beleivódik a tésztába: ha nem külön lábasban, sima vízben, hanem fűszeres, zöldséges lében fő, sokkal-sokkal finomabb lesz.

Ha szeretnéd felgyorsítani a folyamatot, forrásban lévő vízzel öntsd fel a tésztát, de ha nincs vízforralód, ne használj emiatt másik edényt: szobahőmérsékletűvel is készítheted, csak ebben az esetben picivel több időt szánj rá, kell neki pár perc, míg gyöngyözni kezd.

Ha vegán változatban készülne a tészta, hagyd ki belőle a parmezánt, ha pedig még több ízt csempésznél bele, víz helyett alaplevet használj. Krémesebben is kínálhatod, ebben az esetben a víz egy részét cseréld tejre vagy tejszínre.

Spenótos-paradicsomos egylábasos tészta

egylábasostészta2

Hozzávalók 4 személyre

  • 300 gramm tészta
  • 450 gramm koktélparadicsom
  • 90 gramm bébispenót
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 0.5 teáskanál chilipehely
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 marék bazsalikom (friss)
  • 60 gramm parmezán
Recept idők

Elkészítés:

A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset és a fokhagymát is vágjuk hajszálvékony szeletekre. A paradicsomot mossuk meg, vágjuk félbe. A spenótot és a bazsalikomot mossuk át, utóbbit aprítsuk össze.

A tésztát, a paradicsomot, a spenótot és a hagymákat tegyük egy lábasba. Öntsük rá az olívaolajat, fűszerezzük chilipehellyel, sóval, borssal. Öntsük fel 1 liter forrásban lévő vízzel vagy alaplével, majd kapcsoljuk fel alatta a lángot, forrásig melegítsük. 8-10 percig főzzük így, míg a tészta magába nem szívja a folyadékot, krémes nem lesz. Ekkor keverjük bele a bazsalikomot és a parmezánt, 1 perc alatt forgassuk vele össze.

Vegyük le a tűzről, rögtön kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük