Egylábasos kolbászos tészta: se mosogatnivaló, se munka nincs vele

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Rajongója vagyok az egylábasos tésztáknak: gyorsan készülnek, egyszerűek és nincs utánuk mosogatnivaló. Az egyetlen baj az velük, hogy rögtön el is fogynak.

Néztünk már tejszínes-csirkés és sajtkrémes egylábasos tésztát, de paradicsomos verziót még nem. Hogy magyaros is legyen, mehet bele bármilyen jóféle száraz kolbász, de chorizóval vagy szalámival is finom, kinél mi van otthon, vagy mit szeret a legjobban.

Frissen és melegen

Egyetlen egy hátránya van az egylábasos tésztáknak, méghozzá az, hogy frissen, melegen kell fogyasztani őket. Ha várunk, a szószt magába szívja a tészta, túlfőtt valami lesz belőle. Szerencsére az egylábasostészta-receptek mindig akkora adaggal számolnak, amit egy négyfős család bőven el tud fogyasztani egyszerre, de természetesen lehet készíteni belőle kisebb és nagyobb adagot is, én például két főre főztem. 

Alaplé nélkül mit sem ér

A paradicsom mellett a tejtermékek dominálnak a receptben: tej és sok-sok sajt kerül bele. A levet, amiben a tészta készre fő, nem víz és nem is paradicsomlé alkotja, hanem alaplé. Ez lehet zöldséges és húsos is, talán a húsos alaplé erőteljesebb, karakteresebb ízeket eredményez. 

Egylábasos kolbászos tészta

kolbászostésztarecept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 450 gramm kolbász
  • 2 darab hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 500 milliliter alaplé
  • 1 doboz kockázott paradicsom (400 g)
  • 125 milliliter tej
  • 250 gramm tészta
  • 0.5 teáskanál só, bors
  • 250 gramm cheddar sajt
  • 0.25 teáskanál chilipehely
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát kockázzuk össze, a kolbászt szeljük karikákra, majd negyedekbe, a fokhagymát zúzzuk össze.

Dinszteljük meg az olívaolajon a hagymát, adjuk hozzá a kolbászt is, körülbelül 5 percig pirítsuk, majd mehet rá a fokhagyma és a többi fűszer, így is melegítsük 2 percig.

Adjuk hozzá az alaplevet, paradicsomot, tejet és a tésztát. Ha forr, vegyük alacsonyra a lángot, fedjük le, főzzük 15 percig.

Keverjük bele a sajtot. Melegen, frissen tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük