
Isteni szilvás galette, amit mindig megsütök: nem lehet elrontani
7
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Gyere Te is
Friss és
Ropogós
Ropogós

Zöldséges pite gazdagon: szaftos ragu sül a ropogós tésztába

Málnás-fehér csokis zabkeksz: a banántól lesz puha a belseje

Sütőben sült tőkehalfilé párolt spenóttal: egészséges, ízletes és könnyű

Pompás, aranybarnára sült krumplis omlett: napindítónak is tökéletes

Mutatjuk az 5 leggyorsabban romló élelmiszert: veszélyforrások is lehetnek
A galette francia neve senkit ne ijesszen el, ez az egyik legkönnyebben elkészíthető sütemény, amit valaha is sütöttem, mégis nagyon tetszetős.
Csakis olyan összetevőkből áll, amelyeket a klasszikus magyar desszerteknél is használunk, és nincs szükségünk semmilyen formára, csak egy sütőpapírral bélelt tepsire.
Ősszel válogathatunk a gyümölcsökből, mikkel készíthetjük el, igazából szinte mindent szeret. Az én egyik nagy kedvencem a sokáig kapható szilva, de őszibarackkal, nektarinnal vagy más savanykás gyümölccsel is telitalálat. (Körtével is kipróbáltam már, de nekem nem annyira jött be ezzel a kevés cukrot tartalmazó tésztával.)
Szilvás galette

Hozzávalók 8 adaghoz
- 220 gramm liszt
- 100 gramm vaj
- 30 gramm porcukor
- 1 darab felvert tojás
- 50 mililiter hideg víz
- 3 evőkanál szilvalekvár
- 8 darab szilva
- 2 evőkanál vaníliás cukor
Elkészítés:
Keverd el a lisztet és a porcukrot, majd morzsold bele a vajat. A felvert tojásból tegyél félre egy keveset a kenéshez, a többit gyúrd bele a masszába. Add hozzá a vizet, és addig gyúrd, amíg egységes tésztamasszát nem kapsz. Tedd egy órára a hűtőbe.
A keverőtálból a legegyszerűbben spatulával tudod kiszedni a tésztát. Oszd el kétfelé, majd jól belisztezett felületen, lisztes kézzel gyúrd át mindkettőt, és egymás után nyújtsd ki őket.
Helyezd el az egyiket a sütőpapírral bélelt tepsiben, oszlass el a tészta közepén egy-két evőkanál szilvalekvárt. (Jobb, ha az ideiből használsz, mert az évek során egyre szilárdabbá vált szilvalekvárt nem lehet szépen eloszlatni, és a kinyújtott tésztát fel is sértheted vele.) Helyezd el rajta a felszeletelt szilvadarabokat és szórd meg őket egy evőkanál vaníliás cukorral. Hajtogasd fel a tészta szélét, és kend meg a maradék tojással. Ugyanezt ismételd meg a másik kinyújtott tésztával is.
Süsd előmelegített sütőben 175 fokon 35-40 percig. Miután megsült, hagyd kicsit kihűlni, csak aztán szeld fel és tálald.
A keverőtálból a legegyszerűbben spatulával tudod kiszedni a tésztát. Oszd el kétfelé, majd jól belisztezett felületen, lisztes kézzel gyúrd át mindkettőt, és egymás után nyújtsd ki őket.
Helyezd el az egyiket a sütőpapírral bélelt tepsiben, oszlass el a tészta közepén egy-két evőkanál szilvalekvárt. (Jobb, ha az ideiből használsz, mert az évek során egyre szilárdabbá vált szilvalekvárt nem lehet szépen eloszlatni, és a kinyújtott tésztát fel is sértheted vele.) Helyezd el rajta a felszeletelt szilvadarabokat és szórd meg őket egy evőkanál vaníliás cukorral. Hajtogasd fel a tészta szélét, és kend meg a maradék tojással. Ugyanezt ismételd meg a másik kinyújtott tésztával is.
Süsd előmelegített sütőben 175 fokon 35-40 percig. Miután megsült, hagyd kicsit kihűlni, csak aztán szeld fel és tálald.
Címkék: