Krémes zöldborsós tészta fűszeres kéregben sült csirkemellel - 40 perces ebéd
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Csirke és tészta, két olyan étel, amit mindenki imád, amit ezerféleképp lehet variálni és amit soha nem lehet megunni.
Vérbeli tésztafüggők minden nap képesek lennének tésztát enni, legalábbis, ha apukámból és a testvéremből indulok ki. Paprikás csirke, káposztás tészta vagy bolognai, mindegy, melyik finomság kerül az asztalra, a lényeg, hogy tészta legyen. Persze azért az is számít, mivel készül az a köret.
Tésztából villámgyors vacsorákat lehet összedobni, aminek a tápértéke is fedezi a szükségletet, illetve a választék is bőséges, durum, kukorica, üveg vagy teljes kiőrlésű, színes a felhozatal. A kamrámban mindig tartok tésztát, a hűtőmben pedig igyekszem olyan hozzávalókat rejtegetni, amik gyorsan menthetnek meg egy éles (éhes) helyzetet.
Ez a recept is így született meg, habár az eredeti tervek szerint gomba lett volna a szószban, mivel elfogyott, mirelit borsóval helyettesítettem. Azóta már gombával is kipróbáltam, úgy is szuper. Készüljetek, ez az egyszerű recept biztos, hogy kísértésbe visz!
Tejszínes, zöldborsós tészta csirkemellel
Hozzávalók 4 személyre
- 50 dekagramm csirkemell
- 250 gramm zöldborsó (fagyasztott vagy friss)
- 200 milliliter főzőtejszín
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 4 gerezd fokhagyma
- 5 dekagramm vaj
- 1 csokor petrezselyem
- 20 dekagramm bacon vagy császárszalonna
- olaj
- 250 gramm durum penne
- kevés liszt
- ízlés szerint cayenne-bors
Elkészítés:
A csirkét szeleteljük fel úgy, mintha rántott szeletet készítenénk belőle, de akár egyben is maradhat. Egy tányérba öntsünk lisztet, ebbe keverjünk sót, borsot és cayenne-borsot, a csirkét ebbe forgassuk bele. Egy serpenyőbe leheletnyi olajat teszünk, közepes lángon melegítjük, majd amikor elkezd sisteregni, beletesszük a csirkeszeleteket, készre sütjük. Az elkészült húsokat tányérra szedjük, alufóliával lefedjük, már csak a tálalásnál lesz rá szükség.
A csirkés serpenyőbe tesszük a kockára vágott szalonnát, ami lehet bacon vagy császár. Miután a szalonna lepirult, kiszedjük egy tányéra. A vaj kerül most a serpenyőbe a borsóval együtt, sózzuk, borsozzuk, a fokhagymát is hozzáadjuk, majd miután a borsó elkészült, felöntjük tejszínnel, besűrűsítjük.
A tésztát 8 perc alatt megfőzzük, majd a serpenyőben lévő tejszínes-borsós szószhoz adjuk. Ha szükséges, a tészta főzővízéből egy-két merőkanállal félreteszünk, és a mártásnál használjuk.
A tésztát jól elkeverjük a szósszal, hozzáadjuk a lepirult szalonnát. A csirkemellet csíkokra vágjuk, a tészta tetején tálaljuk, megszórhatjuk friss petrezselyemmel is.
Fotó: Getty Images